Гази Баба (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Община Гази Баба
Гази Баба
Map of Gazi Baba Municipality, Macedonia.svg
Община Гази баба в териториалната организация на Скопие
Знаме
      
Герб
Общи данни
Страна  Северна Македония
Регион Скопски
Площ 92 km2 km²
Население 72 222 души (2002)
Адм. център Скопие
Селища 13 броя
Други данни
Регистрационен код SK
Официална страница на общината
Гази Баба в Общомедия

Газѝ Баба̀ (на македонска литературна норма: Гази Баба) е община в Северна Македония, градска община на столицата Скопие. Образувана е на 3 ноември 1976 година, който ден е неин празник. След обявяване на независимостта на Северна Македония община Гази Баба се превръща в главна комуникационна и транспортна артерия на македонската столица.

Географско положение[редактиране | редактиране на кода]

Община Гази Баба заема 92 km2 и се намира в източната част на Скопската котловина и град Скопие. По-голямата част от територията на общината е обработваема площ (65% от общата площ), а източната част е заета от склоновете на планината Скопска Черна гора. Тук в северната част се намира и един от големите скопски паркове „Гази баба“. Общината граничи със скопските общини Бутел и Чаир на север, с Център и Аеродрум на запад, с Илинден и Ибрахимово на юг, с Арачиново и Липково на изток.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в община Гази Баба е под влияние на средиземноморския и умерено-континенталния климат, които предизвикват студена и влажна зима и топло континентално или сухо средиземноморско лято.

Средната годишна температура на въздуха е +12,2 °C, минималната температура на въздуха е -22,2 °C, а максималната е +40 °C.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 2002 година в общината живеят 72 222 души, което я прави една от най-големите общини в Македония по брой на населението. То има следната възрастова структура:

  • от 20 до 32,9 години (31,3 %)
  • до 40 години (62,6%)
  • от 60 години и повече (10,3%)

Етническа структура[редактиране | редактиране на кода]

В Община Гази баба живеят следните етнически групи:[1]

Етническа принадлежност Процент
македонци 73,5%
албанци 17,3%
турци 0,8%
роми 2,9%
власи 0,3%
сърби 2,9%
бошняци 0%
други 1,3%

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Община Гази Баба е най-голямата индустриална зона на град Скопие и Северна Македония. На нейната територия се създава една трета от БВП на Македония. Наличието на добри обработваеми площи, добра транспортна инфраструктура, специализирана работна ръка, научни, образователни и здравеопазващи институции е благоприятна предпоставка за икономическото развитието на община Гази баба като част от град Скопие.

Образование и култура[редактиране | редактиране на кода]

Община Гази Баба е и образователното средище на град Скопие. На нейната територия се намират 4 факултета от държавния Скопски университет „Св. св. Кирил и Методий“, учебни звена на 2 частни университета – Европейския университет и Питсбургския университет, 11 основни училища, училище за деца със специални нужди, 5 средни училища и студентски център.

На територията на общината се намират Македонският национален театър, Драматичният театър, Архелологическият музей, Градският музей, Музеят на Македония, Тутунсуз джамия и Природният музей на страната.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония