Гази Баба (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гази Баба
(Гази Баба)
Map of Gazi Baba Municipality, Macedonia.svg
Община Гази баба в териториалната организация на Скопие
Герб на Гази Баба
Знаме на Гази Баба
Данни
Страна Флаг на Северна Македония Северна Македония
Регион Скопски
Площ 92 km2
Население 72 222  (2002)
Гъстота 655,03/km2
Център Скопие
Селища 13
Код на МПС SK
Кмет Тони Трайковски
Официален сайт www.gazibaba.gov.mk
Гази Баба в Общомедия

Газѝ Баба̀ (на македонска литературна норма: Гази Баба) е община в Северна Македония, градска община на столицата Скопие. Образувана е на 3 ноември 1976 година, който ден е неин празник. След обявяване на независимостта на Северна Македония община Гази Баба се превръща в главна комуникационна и транспортна артерия на македонската столица.

Географско положение[редактиране | редактиране на кода]

Община Гази Баба заема 92 km2 и се намира в източната част на Скопската котловина и град Скопие. По-голямата част от територията на общината е обработваема площ (65% от общата площ), а източната част е заета от склоновете на планината Скопска Черна гора. Тук в северната част се намира и един от големите скопски паркове „Гази баба“. Общината граничи със скопските общини Бутел и Чаир на север, с Център и Аеродрум на запад, с Илинден и Ибрахимово на юг, с Арачиново и Липково на изток.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в община Гази Баба е под влияние на средиземноморския и умерено-континенталния климат, които предизвикват студена и влажна зима и топло континентално или сухо средиземноморско лято.

Средната годишна температура на въздуха е +12,2 °C, минималната температура на въздуха е -22,2 °C, а максималната е +40 °C.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 2002 година в общината живеят 72 222 души, което я прави една от най-големите общини в Македония по брой на населението. То има следната възрастова структура:

  • от 20 до 32,9 години (31,3 %)
  • до 40 години (62,6%)
  • от 60 години и повече (10,3%)

Етническа структура[редактиране | редактиране на кода]

В Община Гази баба живеят следните етнически групи:[1]

Етническа принадлежност Процент
македонци 73,5%
албанци 17,3%
турци 0,8%
роми 2,9%
власи 0,3%
сърби 2,9%
бошняци 0%
други 1,3%

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Община Гази Баба е най-голямата индустриална зона на град Скопие и Северна Македония. На нейната територия се съдава една трета от БВП на Македония. Наличието на добри обработваеми площи, добра транспортна инфраструктура, специализирана работна ръка, научни, образователни и здравеопазващи институции е благоприятна предпоставка за икономическото развитието на община Гази баба като част от град Скопие.

Образование и култура[редактиране | редактиране на кода]

Община Гази Баба е и образователното средище на град Скопие. На нейната територия се намират 4 факултета от държавния Скопски университет „Св. св. Кирил и Методий“, учебни звена на 2 частни университета – Европейския университет и Питсбургския университет, 11 основни училища, училище за деца със специални нужди, 5 средни училища и студентски център.

На територията на общината се намират Македонският национален театър, Драматичният театър, Архелологическият музей, Градският музей, Музеят на Македония, Тутунсуз джамия и Природният музей на страната.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония