Направо към съдържанието

Водно (планина)

Вижте пояснителната страница за други значения на Водно.

Водно
Изглед от Скопие
Изглед от Скопие
41.9653° с. ш. 21.3944° и. д.
Местоположение на картата на Република Македония
Общи данни
Местоположение Северна Македония
Най-висок връхКръстовар
Надм. височина1066 m
Водно (планина) в Общомедия

Водно е планина, разположена в южната част на Скопската котловина. Водно има значимо географско разположение, защото в нейна близост се намират важни пътища, жп линии и град Скопие. Най-високият връх е Кръстовар – 1066 м.

Средната температура е 23 Со. Най-ниската измерена температура през месец януари 2005 г. е минус 15 Со, а най-високата, измерена през юли 2005 г., е 43 Со.

Водно има разнообразна хидрографска мрежа: потоци, подземни води, водопади, извори. В планината има много потоци, които овчарите използват за напояване на стадата и поливане. Водата е бактериологически и химически годна за пиене, за което има издаден лиценз. Във Водно има и един мини водопад до селото Долна Соня, който е висок около 15 метра и е по-активен напролет, когато се топи снежната покривка.

От флората на планината Водно може да се срещнат вечнозелени и широколистни растения. Най-разпространен от широколистните е дивият кестен, както и брезата, липата, дъбът, габърът.

Панорама към Скопие от Водно на 360º

От иглолистните растения, които преобладават, най-разпространен е борът, смърчът и други.

Представители на животинското царство:

Водно активно се посещава от туристи. В планината са изградени хотели и ресторанти. Все още няма стратегия за развитие на туризма в района.

В планината могат да се посетят:

 • манастирите
  • „Св. Трифон“, на 5 км от Водно
 • паметниците
  • Кръст на хилядолетието
  • Голям Камен
  • Военни пещери от 1940
  • Разрушени къщи от 1944
  • Военни обекти от 1950

Църквите са обявени за културно-историческо наследство. По-старите храмове са посещавани от чуждестранните туристи. Манастирите са паметници на културата, обикновено с хотели около тях. Във Водно има дискотека с капацитет от 2000 посетители, 8 ресторанта и хотели.