Борис Трайковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борис Трайковски
Борис Трајковски
северномакедонски политик
BorisTrajkovski2.jpg
Роден
Починал

Религия Методизъм
Образование Скопски университет
Политика
Партия Вътрешна македонска революционна организация - Демократическа партия за македонско национално единство
Президент
15 декември 1999 – 26 февруари 2004
Семейство
Съпруга Вилма Трайковска
Борис Трайковски в Общомедия

Борис Трайковски (на македонска литературна норма: Борис Трајковски) е политик, втори по ред президент на Северна Македония, от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 година, когато загива в самолетна катастрофа.[1][2]

Биогрифия[редактиране | редактиране на кода]

Трайковски е роден на 25 юни 1956 година в струмишкото село Моноспитово в протестантско семейство от Муртино. Дипломира се от Юридическия факултет на Скопския университет през 1980 година. След това специализира икономическо право и трудово право в САЩ. Остава там и следва теология, след което става протестантски свещеник. След завръщането с в Македония до 1997 година е ръководител на правната служба на строителното предприятие Слобода в Скопие, от 1997 до 1998 година е шеф на Кабинета на градоначалника на Община Кисела вода – Скопие, а от 21 декември 1998 година е заместник министър на външните работи на Северна Македония в дясноцентристкото правителство на Любчо Георгиевски.

Трайковски е също така председател на Комисията за външнополитически отношения на ВМРО-ДПМНЕ, главен политически съветник за външна политика на председателя на ВМРО-ДПМНЕ, член на Председателството на неправителствената организация Паневропейско движение за Република Македония, член на международната конференция: „Разрешаване на конфликти“ със седалище в Атланта, САЩ, участва на многобройни международни конференции с тема разрешаване на конфликти, религиозна толерантност, религиозна свобода, председател на младежката организация на Обединената методистка църква в Югославия повече от 12 години.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]