Вилма Трайковска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вилма Трайковска
Вилма Трајковска
Родена
Семейство
СъпругБорис Трайковски

Вилма Трайковска (на македонска литературна норма: Вилма Трајковска) е жена на бившия президент на Република Македония Борис Трайковски и активист в неправителствения сектор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вилма Трайковска е родена в струмишкото село Колешино. Завършва средно образование в СУГС „Георги Димитров“ в Скопие. Тя е съпруга на починалния президент на Република Македония Борис Трайковски. Работи в дирекцията по издаването на работи в Националната библиотека на Република Македония като директор, докато дирекцията не е разпусната.[1] Тя е основател на ВИТРА, нестопанска и неправителствена фондация създадена в Република Македония през 2001 г.[2]

Трайковска активно участва в многобройни форуми и конференции в страната и извън нея. Тя е покровител на Международната конференция „Жените в 21 век“, проведена през 2002 г. в Охрид. Основател е на Международната фондация „Борис Трайковски“. Майка е на две деца – Сара и Стефан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Десетина директори од НБМ сменети од функциите // Утрински Весник. Посетен на 20 ноември 2009. (на македонска литературна норма)[неработеща препратка]
  2. Организатор // ВИТРА. Архивиран от оригинала на 2008-12-06. Посетен на 20 ноември 2009. (на македонска литературна норма)
Нада Глигорова първа дама на Република Македония
(15 декември 1999 – 26 февруари 2004)
Ясна Цървенковска