Либерално-демократическа партия (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Либерално-демократическа партия.

Либерално-демократическа партия
(ЛДП)
LDP (North Macedonia) logo.jpg
Ръководител Горан Милевски
Основана 19 април 1997
Седалище Скопие,
ул. „11 октомври“
№ 8-1/4
Идеология Либерализъм
Събрание
3 / 120
Кметове на общини
0 / 80
Сайт www.ldp.org.mk
Знаме на партията
LDP flag.jpg

Либерално-демократическата партия (на македонска литературна норма: Либерално-демократска партија) (ЛДП) е партия в Северна Македония, член на Либералния интернационал. Лидер на партията е Горан Милевски.

История и развитие[редактиране | редактиране на кода]

Партията е наследник на Демократическата и Либералната партия, които се обединяват на 19 април 1997 г. Първи председател на партията е Петър Гошев, тогавашен председател на Демократическата партия.

През 2000 г. от партията се отцепва група начело със Стоян Андов, която възстановява Либералната партия. Същата година участва в местните изборите, а през 2002 и 2006 г. в парламентарните избори в рамките на коалицията За Македония заедно, образувана около СДСМ. През 2005 г. нова група начело с Лиляна Поповска се отцепва и създава партията Демократично обновление на Македония.

През 2002–2006 ЛДП участва в коалиционното правителство, водено от СДСМ, а от 2006 г. е в опозиция.

На парламентарните избори на 5 юни 2011 г. партията участва самостоятелно и получава 16 551 гласа, което е слаб изборен резултат. Партията не получава нито едно депутатско място и на следващия ден председателят ѝ Йован Манасиевски подава оставка[1]. На негово място е избран Андрей Жерновски[2].

На местните избори през 2013 г. ЛДП отново влиза в опозиционната коалиция около СДСМ, като лидерът Андрей Жерновски печели изборите и става кмет на община Център. На парламентарните избори през 2014 г. участва в опозиционната коалиция и спечелва две депутатски места. Въпреки решението за непризнаване на резултатите и бойкот на парламента дотогавашната заместник-председателка Роза Топузова-Каревска остава в парламента, поради което е изключена от всички ръководни органи, но не и от самата партия[3].

От 1 февруари 2015 г. председател на ЛДП е Горан Милевски[4]. На изборите през декември 2016 г. печели три депутатски места като част от коалицията около СДСМ и участва в правителството на Зоран Заев с подпредседателя си Зоран Шапурич, който е министър без ресор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония