Тича (стадион)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Тича.

Тича
Ticha Stadium 2018.jpg
Стадион „Тича“
Map
Местоположение във Варна
Общи данни
Капацитет8250
Тича в Общомедия
Стадион Тича

„Тѝча“ е стадион, разположен в североизточната част на град Варна. На него домакинските си мачове играе Черно море (Варна). Капацитетът на стадиона е 8250 места.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стадион „Тича“ е построен през 1935 година с доброволния труд на стотици фенове на Тича. Трибуните са с общ капацитет от 8250 места са построени през 1967 – 68 г. Северната трибуна побира около 4000 души. Южната трибуна, която в по-голямата си част е закрита с козирка, побира 4250 души. За северната и южната трибуна има отделно обособени входове, а за сектора за гостуващите – отделен вход. Така наречената „клетка“ има капацитет от 400 души.

Емблематичните думи на Владимир Чакъров (секретар на дружеството в периода 1934 – 37 г.): „Камъните за стената спечелихме на търг, който беше нагласен от градоначалника Германов, за да спечелим ние. И вместо 50 кубика натоварихме 80! Как се издържаше „Тича“? Преди всичко от членски внос и вечеринки. Веднъж въведохме вход според килограмите на посетителите! Сложихме пред вратата един кантар и всеки се теглеше!“

Стадионът не покрива основните изисквания на УЕФА и поради тази причина домакинският отбор е принуден да играе на друг стадион, одобрен от УЕФА.

През 1987 г. Владимир Чакъров, който бил основният човек отговорен за построяването на стадион „Тича“, умира на игрището преди мач на Черно море.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]