Евродепутат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Евродепутат означава член на Европейския парламент. Понякога неправилно се използва и за депутат от национален парламент, който участва в дейността на ПАСЕ.

В първия смисъл на думата става въпрос за изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава – членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта Избори за евродепутати. В зависимост от населението на страната тя има право на определен квотен брой представители на своето население в общия Европейски парламент. В случаите на новоприети държави, в които все още не са се провели Избори за евродепутати, такива са назначават от съответния държавен представителен орган – парламент или сенат.

Българските евродепутати[редактиране | редактиране на кода]

От 1 януари 2007, когато се присъединява към ЕС, България има 18 евродепутата. Първоначално българското представителство в Европейския парламент е от избрани от Народното събрание представители на отделните парламентарни групи по квотен принцип. На 20 май 2007 в Република България се провеждат първите Избори за евродепутати. От изборите за ЕП през 2009 техният брой намалява на 17.