Боздаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за планината в Драмско. За планината в Серско, наричана Серски Боздаг, вижте Змийница.

Боздаг
Планината Боздаг от местността Чинджово северозападно от село Кочан
Планината Боздаг от местността Чинджово северозападно от село Кочан
Greece relief location map.jpg
41.4833° с. ш. 24.3° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Най-висок връх Пророк Илия
Надм. височина 2 232 m
Боздаг в Общомедия
Изглед от Боздаг.

Боздаг или Драмски Боздаг, понякога Мраморица (на гръцки: Φαλακρό, Фалакро) е планина в Егейска Македония, Гърция. Най-високата ѝ точка е връх Пророк Илия (Профитис Илияс) – 2232 метра надморска височина, а втори по височина – Ва̀рдина – 2194 метра. От останалите върхове по-известни са: Трия Кефалия (Триглав – 2176 м), Псевдодонти (Фалшивия зъб – 2086 м), Карталка (2035), Тикъльница (2020 м) и Корицомагула (Момина могила – 1996 м). Между Карталка и Пророк Илия е Хионотрипа, пропастна пещера с дълбочина 100 м, характерна с ледените си сталактити и сталагмити. На север от планината се отделя един клон, наречен Щилка или Свети Тодор планина, а на юг два клона стигат до Драмското поле – Дѐбелина и Дъ̀бър. На запад чрез късия планински гребен Щудер се свързва с планината Змийница (Меникио), на север е долината на река Места и областта Чеч, на югоизток чрез хребета Голомбар граничи с планината Чалдаг (Леканис Ори), а на юг е Драмското поле. От Боздаг извира река Драматица (Ангитис).

Планината притежава значително флористично разнообразие – над 500 различни таксономични единици (растителни видове и подвидове). Високите дялове на планината са включени в биологичната мрежа Натура 2000 под името „Върховете на планината Фалакро“.

Като туристическа атракция се предлага също така започващия от височина 1200 м на южния склон на планината удобен за практикуване на парапланеризъм въздушен коридор Пиргос-Петруса.

Характерни за планината са мраморните кариери. Скалите са покрити с глинеста почва. В по-ниските части планината е обрасла с гори а в по-високите с трева. По северните склонове на планината пасат стада крави, овце, коне и мулета. Има пробити пътища до подножието на всеки връх. Ски центърът Фалакро се намира на надморска височина 1702 метра и е изходна точка за високите върхове на планината. Той разполага с модерна инфраструктура и се нарежда сред най-добрите в цяла Гърция.[1] До центъра се стига по двулентов, асфалтиран път, отклонение от главния път EO57 Зърнево-Драма. От центъра до първенеца – Пророк Илия – се стига за около час пеша без пътека или следвайки черен път.

В 1942 година, по време българското управление на Беломорието през Втората световна война, планината е прекръстена на Мраморица, име което не се налага.[2] В превод Боздаг от турски означава сива планина, а гръцкото име Фалакро орос – плешива планина.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ски курорт Фалакро – Драма
  2. Йордан Иванов. „Местните имена между Долна Струма и Долна Места“. София, БАН, 1982, стр.161.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония