Урвил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Урвил
Lekani-Berge.jpg
Greece relief location map.jpg
41.0167° с. ш. 24.5° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Част от Гръцки Родопи
Най-висок връх Мунчинов връх
Надм. височина 1298 m

Урвил или Чалдаг (на гръцки: Λεκάνης Όρη, Леканис Ори или Τσαλ Νταγ, Цал Даг) е планина на границата на областите Егейска Македония и Западна Тракия, Гърция.

Урвил е ниска, гола и разлата планина, разположена в югоизточната част на Егейска Македония и в нея се срещат границите на три областни единици – македонските Кавала, на юг и изток, Драма на запад и север и тракийската Ксанти на североизток. Най-високият връх на планината е Мунчинов връх, висок 1298 метра и кръстен на едноименното село Мунчино (Лекани).

На северозапад планината граничи с планината Боздаг (Фалакро). Река Места (Нестос) я отделя от Родопите на север и Руян на изток. На юг е Кавалският залив, а на запад Драмското поле. В южното подножие на планината е град Кавала, в северното Гара Бук (Паранести), а в западното античният град Филипи.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

В 1942 година, по време българското управление на Беломорието през Втората световна война, планината е прекръстена на Пресиян планина, име което не се налага. Българското име Урвил произлиза от урва.[1] Турското име Чалдаг означава върхова планина, а гръцкото Лекани - леген.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йордан Иванов. „Местните имена между Долна Струма и Долна Места“. София, БАН, 1982, стр.7-8 и 210.
     Портал „Гърция“         Портал „Гърция          Портал „Македония“         Портал „Македония