Грамос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за планината. За едноименното село в същата планина вижте Грамоща. За бившето село вижте Грамос (Костурско).

Грамос
Γράμμος
Грамос от село Молиста
Грамос от село Молиста
Balkans 4087 cut yaninsko.png
40.3333° с. ш. 20.75° и. д.
Местоположение на картата на Янинско
Общи данни
Местоположение  Албания
 Гърция
Част от Пинд
Най-висок връх Чука Пецик
Надм. височина 2520 m
Грамос в Общомедия

Грамос (понякога Грамуща или Грамоща, (произношение в местния говор Грамушча, на гръцки: Γράμμος или Γράμος, рядко Γράμμοστα, Грамоста, на албански: Gramoz или Mali i Gramozit; на арумънски: Gramosta, Грамоста) е гранична планина между Гърция и Албания.

Орография[редактиране | редактиране на кода]

Грамос формира най-северния дял от планинската верига на Пинд на гръцка територия. Най-високият връх на Грамос е Чука Пецик (Τσούκα Πέτσικ) 2520 m. Състои се от две планински била, които се събират под прав ъгъл. Първото било маркира гръцко-албанската граница и е белязано с върховете Маври Петра (Μαύρη Πέτρα, 2461 m), Голио (Γκόλιο, 1934 m), Каменик (Κάμενικ, 2043 m). Другото било разделя областните единици Янина и Костур и има източна посока. Маркирано е от върховете Перифано (Περήφανο, 2442 m), Гесо (Γκέσο, 2166 m) – Епано Арена (Επάνω Αρρένα, Голям Човек, 2192 m), Като Арена (Κάτω Αρρένα, Малък Човек, 2075 m). На връх Гесос е поставен паметник в чест на загиналите правителствени войници през 1949 г. в Битка на Грамос. На юг река Сарандапоро (Σαραντάπορο) го разделя от Смолика (2637 m) – втората по височина планина в Гърция. На изток притоците на Бистрица (Алиакмонас) го разделят от север от Корбец (Трикларио). Между изброените била се формират три забележителни долини, в които са разположени малки селища. Това са долините на Грамоща в Костурско и тези на Аетомилица (Денско) и Пликати в Янинско. Водите от първата долина се оттичат към Бистрица, като нейна изворна област, а водите на другите долини се оттичат към Сарандапоро (Σαραντάπορο).[1]

Близо до границата с Албания е разположено най-високо и с най-голяма площ алпийско езеро в Гърция Гиздово (Γκιστόβα) на 2350 m. Двете Муцалски езера са разположени в района на Епано Арена сред букови гори, на около 1700 m и са достъпни с автомобил.

Алпийските ливади с високи борови и елови дървета, с раззеленени букови гори през летния период и червеникав цвят на листата през есента, със своите зелени ливади, се използват за пасища от големи стада овце. В планинските части на Грамос има богат животински свят, с много птици и растителност, тук са описани около 20 вида бозайници, между които кафявата мечка, дивата коза, лисицата, вълка, дивата свиня, сърната и др. Измежду птиците се срещат скален орел, сокол, яребицата и др. Тук са описани 486 вида растения. Горите са предимно от бук, черен бор, ела, дъбове.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Грамос е четвъртата по височина планина в Гърция след Олимп, Смолика и Нидже. Грамос е най-северното разклонение на планинския масив Пинд и по нея минава границата между географските области Македония на изток и Епир на запад и юг. На изток в долината на река Бистрица (Алиакмон) е разположен дем Нестрам на област Западна Македония. В южните поли на планината в долината на Сарандапоро е дем Коница на област Епир. На запад и север съответно са историкогеографските и административни области на Албания Колония и Девол.

До 1912 година Грамос оформя българската югозападна етническа граница – селата в планината са влашки, а в североизточното ѝ подножие – български. На 24 – 29 август 1949 година в планината се провежда решителната Битка на Грамос, която с разгрома на Демократичната армия на Гърция слага край на Гражданската война.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония