Пинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Панорама към Южен Пинд, снимана от връх Катафиди в Чумерка
Планината Велухи в Евритания с нейните 2315 м се явява най-високата част на Южен Пинд

Пинд [1] (или Пиндос, на гръцки: Πίνδος) е планински масив в западната част на Балканския полуостров. Разположен е между историческите области Тесалия и Епир (като ги и разделя), и често бива наричан „гръбнакът на Гърция“, макар да е разположен северозападно от Същинска Гърция.

Масивът на Пинд започва от северните части на Гърция, в близост до Албания (на юг от изворите на Девол), и достига на юг до Коринтския залив със срещуположно разположените планини на полуостров Пелопонес. Дълъг е приблизително 160 km, с най-висока точка връх Смолика (2637 m). Разделен е на множество различаващи се по геоложки строеж малки планини с височина 1800-2500 m.[2]

Северен Пинд[редактиране | редактиране на кода]

Планинските масиви на Северен Пинд изброени от север на юг са:

Южен Пинд[редактиране | редактиране на кода]

Южен Пинд като цяло е чувствително по-нисък от Северен. Релефът му е набразден от многобройни рекички оттичащи се към Йонийско море с Артския залив на запад, Коринтския залив на юг и Егейско море на изток. Най-известната река Ахелой протичаща през Южен Пинд разделя северната част (ном Етолоакарнания) на административната област Западна Гърция на Етолия и Акарнания. В най-южно разположения планински масив на Северен Пинд (високата част от Пинд) - Чумерка е орохидрографски възел на Пинд от орографска гледна точка. Пинд разделя водите на днешната територия на Гърция по водосборни басейни.

На югоизток от Южен Пинд следват планините на средищния район Аграфа с известното селище Граница, разделящи Пинд от планинските масиви на Същинска, сега Централна Гърция - Вардусия, (с Ета и Калидромо в южната част на Фтиотида), Гьона, Парнас (изброени от северозапад на югоизток, които се намират във Фокида и отчасти на север във Фтиотида). Най-югоизточния планински масив на Южен Пинд е Велухи в Евритания (част от Натура 2000). Според други трактовки на югоизток Пинд завършва с планината Ета.

Най-високите му върхове са Трингия (Τριγγία) 2204 m н.в. и Авго (Αυγό) 2146 m н.в.

Югозападните части на Пинд обхващат планинската верига Панетолико, чиято най-висока точка не надхвърля 2000 m, и се издига само на 1924 m. Панетолико е с дължина 25 km от изток на запад и 10 km ширина от север на юг.

Югоизточно рамо на Пинд се явява планинската верига на Отрис с дължина от запад на изток 30 km и най-високи върхове Гераковоуни (1726 m) и Гоурас (1454 m).

Районът на Аграфа разделя на запад от Отрис Тесалия с нейната равнина от Малиакския залив на Фтиотида с главен град Ламия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ковачева, Люба. България и нейните съседи, стр. 333 - ПИНДЪ-ПЛАНИНА. географска христоматия, 1921.
  2. ipiros.gr, Десет планини от Епир с височина над 2000 м
  • Salmon, T. (2006) The Mountains of Greece: The Pindos Mountains Cicerone Press ISBN 978 1852844400

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]