Пинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пинд.

Пинд
Панорама към Южен Пинд, снимана от връх Катафиди в Чумерка
Панорама към Южен Пинд, снимана от връх Катафиди в Чумерка
Greece relief location map.jpg
40° с. ш. 20.75° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Най-висок връх Смолика
Надм. височина 2637 m
Пинд в Общомедия
Планината Велухи в Евритания с нейните 2315 м се явява най-високата част на Южен Пинд

Пинд [1] (или Пиндос, на гръцки: Πίνδος) е планински масив в западната част на Балканския полуостров. Разположен е между историческите области Тесалия и Епир (като ги и разделя), и често бива наричан „гръбнакът на Гърция“, макар да е разположен северозападно от Елада и Същинска Гърция.

Масивът на Пинд започва от северните части на Гърция, в близост до Албания (на юг от изворите на Девол), и достига на юг до Коринтския залив със срещуположно разположените планини на полуостров Пелопонес. Дълъг е приблизително 160 km, с най-висока точка връх Смолика (2637 m). Разделен е на множество различаващи се по геоложки строеж малки планини с височина 1800-2500 m.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

В периода 11-13 век частите на Пинд, окръжаващи Тесалия влизат в границите на Велика Влахия.

Своеобразна столица на Пинд е град Мецово. В планините му се води известната сулиотска война - в самото начало на 19 век.

По време на ВСВ, в планините на Пинд се разиграва голяма хуманитарна трагедия. В курортното селце Нераида, със старо име Минина, е разквартирувана от ЕЛАС в края на лятото на 1943 г. една от общо двете предали се и обезоръжени италиански дивизии на окупараната предвоенна територия на Гърция - 24-та дивизия от инфантерията "Пинероло" (другата е "Акви" на остров Корфу). Близо 6000 хил. италиански военнослужещи от дивизията базирана преди това в Тесалия слагат оръжие пред гръцката съпротива, след арестуването на Мусолини и сключеното от Бадолио - примирие на Италия с антихитлеристката коалиция.

В периода 17 септември - 4 декември 1943 г. следва настъпателна и наказателна операция на Вермахта в Пинд от четири изходни позиции, в резултат от която гръцките леви партизани разпръскват обезоръжените италиански военнослужещи в околностите на селото и по целия Пинд, за да се спасяват от немските репресии. Според италиански следвоенни данни, от близо 6 хил. италиански военнослужещи оцеляват само половината, хранейки се с каквото намерят - кестени, листа, треви, гъби и корени и разчитайки на подаяния на местното селско население. Гръцките партизани обвиняват англичаните за трагедията, понеже обещали редовна доставка на провизии по въздуха, а в действителност италианците били зарязани на произвола на съдбата. [3] От близо 6 хил. италиански военнослужещи, 1150 умират, 2250 са тежко болни или ранени и 1500 се водят безследно изчезнали. Други близо 1500 се предават на немците. Немалка част от личния състав на италианската елитна военна част се разболява от дизентерия. [4]

В ново време, в периода на окупация на Гърция през ВСВ, на територията му се формира Пиндско княжество. По време на гражданската война в Гърция, Пиндските планини са бастион на ЕЛАС.

Северен Пинд[редактиране | редактиране на кода]

Планинските масиви на Северен Пинд изброени от север на юг са:

Южен Пинд[редактиране | редактиране на кода]

Южен Пинд като цяло е чувствително по-нисък от Северен. Релефът му е набразден от многобройни рекички оттичащи се към Йонийско море с Артския залив на запад, Коринтския залив на юг и Егейско море на изток. Най-известната река Ахелой протичаща през Южен Пинд разделя северната част (ном Етолоакарнания) на административната област Западна Гърция на Етолия и Акарнания. В най-южно разположения планински масив на Северен Пинд (високата част от Пинд) - Чумерка е орохидрографски възел на Пинд от орографска гледна точка. Пинд разделя водите на днешната територия на Гърция по водосборни басейни.

На югоизток от Южен Пинд следват планините на средищния район Аграфа с известното селище Граница, разделящи Пинд от планинските масиви на Същинска, сега Централна Гърция - Вардусия, (с Ета и Калидромо в южната част на Фтиотида), Гьона, Парнас (изброени от северозапад на югоизток, които се намират във Фокида и отчасти на север във Фтиотида). Най-югоизточния планински масив на Южен Пинд е Велухи в Евритания (част от Натура 2000). Според други трактовки на югоизток Пинд завършва с планината Ета.

Най-високите му върхове са Трингия (Τριγγία) 2204 m н.в. и Авго (Αυγό) 2146 m н.в.

Югозападните части на Пинд обхващат планинската верига Панетолико, чиято най-висока точка не надхвърля 2000 m, и се издига само на 1924 m. Панетолико е с дължина 25 km от изток на запад и 10 km ширина от север на юг.

Югоизточно рамо на Пинд се явява планинската верига на Отрис с дължина от запад на изток 30 km и най-високи върхове Гераковоуни (1726 m) и Гоурас (1454 m).

Районът на Аграфа разделя на запад от Отрис Тесалия с нейната равнина от Малиакския залив на Фтиотида с главен град Ламия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ковачева, Люба. България и нейните съседи, стр. 333 - ПИНДЪ-ПЛАНИНА. географска христоматия, 1921.
  2. ipiros.gr, Десет планини от Епир с височина над 2000 м
  3. Бисер Петров, Окупаторът съюзник. Колаборционизмът в Албания, Сърбия и Гърция по време на Втората световна война. стр. 160 ISBN 978-954-509-429-3.
  4. Χαράλαμπος Κ. Αλεξάνδρου,Μεραρχία Πινερόλο,σελ.135,Groupo D’Arte,Αθήνα 2008
  • Salmon, T. (2006) The Mountains of Greece: The Pindos Mountains Cicerone Press ISBN 978 1852844400

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]