Янина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Янина.

Янина
Ιωάννινα
— град —
    Герб
Янина и езерото Памвотида
Янина и езерото Памвотида
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Епир
Дем Янина
Географска област Епир
Надм. височина 480 m
Население (2001) 61 629 души
Пощенски код 450 … 454
Телефонен код 26510
Официален сайт http://www.ioannina.gr/
Янина в Общомедия

Я̀нина или Йоа̀нина (в по-старата литература Янино, на гръцки: Ιωάννινα, Йоанина, или Γιάννενα, Янена или Γιάννινα, Янина, на турски: Yanya, Яня) е град в Северозападна Гърция, център на административната област Епир и на дем Янина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е основан през VI век от византийския император Юстиниан I.

През Средновековието Янина е център на епархия на Навпактската митрополия, но за известно време през 11 век е част от Охридската архиепископия.[1] По-късно е един от центровете на Епирското деспотство. През 1318 година градът е завладян от Византийската империя, а през февруари 1319 година император Андроник II Палеолог издава хрисовул, с който се регламентират привилегиите на града – местното самоуправления, освобождаването от някои налози и други. От текста на хрисовула е известно, че по това време освен християни Янина е населявана и от „много евреи“.[2]

От 1358 до 1416 година Янина е столица на Епирското деспотство. На 9 октомври 1430 година, като използва противоречията в деспотството, настъпили след възкачването на престола на Карло II Токо, и след като гарантира привилегиите на местното население, османският пълководец Синан завзема града.

Привилегированият статут на местните християни се запазва до 1611 година, когато избухват бунтове на селяни-християни, водени от монаха Дионисий Философ. Въстаниците превземат Янина, като извършват редица опустошения, но скоро след това османските власти си възвръщат контрола над региона. През 1613 година половината християнски жители на Янина са изселени от укрепения град в преградията, а през 1618 година – и другата част.[3] В града остават да живеят само мюсюлмани и евреи, църквите са конфискувани и разрушени. През 1618 година на мястото на църква е издигната голямата джамия на Арслан паша (днес музей).

През 1788 година Янина е завладяна от Али паша Янински и през следващите 33 години е център на неговите автономни владения.

На 5 март* 1913 година, по време на Балканската война, гръцките войски завършват успешно обсадата на Янина, с което е ликвидиран последният център на османската съпротива в Македония и Епир.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Янина
Починали в Янина
Други

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Снегаров, Иван. История на Охридската архиепископия, т.1. Второ фототипно издание. София, Академично издателство „Марин Дринов“, 1995, [1924]. с. 186.
  2. Mikropoulos, Tassos A., Elevating and Safeguarding Culture Using Tools of the Information Society. Dusty traces of the Muslim Culture, Ioannina 2008, p. 310.
  3. Кил, Махиел. Изкуство и общество в България през турския период, София 2002, с. 132-133.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]