Али паша Янински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Али паша Тепелена
Tepedelenli Ali Paşa
османски държавник

Роден
1750 г.
Починал
24 януари 1822 г. (72 г.)
Али паша Тепелена в Общомедия

Али паша Тепелена или Али паша Янински (на албански: Ali Pashë Tepelena, на турски: Tepedelenli Ali Paşa) е османски военен и политически деец.

Крепост на Али паша в Янина, 1899 г.
Гробницата на Али паша в Янина

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в периода между годините 1740 и 1750[1]. Произхожда от аристократично тоско семейство от град Тепелена. Прадядото на Али паша, Мучоя (Muçoja) или Мустафа, който е родом от Аргирокастро, е назначен за помощник-управител на нахия Тепелена, част от санджак Вльора. Дядо му Мукхтар бей е османски военен, участвал при обсадата на Корфу през 1716 г. Бащата на Али паша, Вели бей през 1762 г. е назначен за мютесариф на санджак Делвина, но малко по-късно умира и семейството обеднява.

Оставя двама сина от съпругата си християнка Ефросина - Мухтар паша (1768-1822) и Вели паша (1772-1822), които също като баща си са видни османски деятели.

В младостта си Али паша е разбойник, но постепенно се издига и през 1786 г. е назначен от османското правителство за мютесариф на санджак Трикала. Две години по-късно е признат за управител и на санджак Янина.

Високата порта възлага големи надежди на Али паша да се справи с неговия бивш ортак от Епир - Осман Пазвантоглу, обаче начинанието гръмко се проваля.[източник? (Поискан преди 7 дни)]

Постепенно той създава практически автономна държава с център в Янина, оказвайки силна съпротива на централните власти. Убит е от агенти на Високата порта и главата му е изпратена в Цариград.

Историята за смъртта на Али паша Янински е включена от Александър Дюма - баща в сюжета на романа му Граф Монте Кристо.

Синът му Вели паша е също известен османски пълководец.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.alipasha.tepelena.com/jeta.htm
     Портал „Македония“         Портал „Македония