Али паша Янински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Али паша Тепелена
албански държавник
Али паша Тепелена 
Роден: около 1741
Починал: 24 януари 1822

Али паша Тепелена или Али паша Янински (на албански: Ali Pashë Tepelena, на турски: Tepedelenli Ali Paşa) е албански военен и политически деец.

Гробницата на Али паша в Янина

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в периода между годините 1740 и 1750[1]. Произхожда от аристократично тоско семейство от град Тепелена. Прадядото на Али паша, Мучоя (Muçoja) или Мустафа, който е родом от Аргирокастро, е назначен за помощник-управител на нахия Тепелена, част от санджак Вльора. Дядо му Мукхтар бей е османски военен, участвал при обсадата на Корфу през 1716 година. Бащата на Али паша, Вели бей през 1762 година е назначен за мютесариф на санджак Делвина, но малко по-късно умира и семейството обеднява.

В младостта си Али паша е разбойник, но постепенно се издига и през 1786 година е назначен от османското правителство за мютесариф на санджак Трикала. Две години по-късно е признат за управител и на санджак Янина.

Постепенно той създава практически автономна държава с център в Янина, оказвайки силна съпротива на централните власти. Убит е от агенти на Високата порта и главата му е изпратена в Цариград.

Историята за смъртта на Али паша Янински е включена от Александър Дюма - баща в сюжета на романа му Граф Монте Кристо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.alipasha.tepelena.com/jeta.htm