Направо към съдържанието

Тома II Комнин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тома Прелюбович)
Тома II Комнин
Θωμάς Κομνηνός Παλαιολόγος
деспот на Епир

Роден
неизв.
Починал
Янина, Епирско деспотство

РелигияСръбска православна църква
Семейство
БащаПрелюб
СъпругаМария Ангелина Дукина Палеологина
Тома II Комнин в Общомедия

Тома̀ II Ко̀мнин Палеоло̀г (на средногръцки: Θωμάς Κομνηνός Παλαιολόγος) и Тома Прелюбович (на сръбски: Тома Прељубовић или Toma Preljubović) е управител от 1366 г., а от 1382 г. – деспот на Епир до насилствената му смърт на 23 декември 1384 година.

Резиденцията на Тома Комнин е в Янина. Той е син на Григор Прелюб, управител на Тесалия по времето на Стефан Душан и зет на Душан (женен за една от дъщерите му, кесарица Ирина) според редица изследователи, тъй като в грамотата на цар Стефан Урош V от 15 април 1357 г., с която се потвърждават наследствените ѝ права върху бащинията на кесаря Прелюб, тя е наречена „възлюбена и всесърдечна сестра на царството ми“.

През 80-те години Тома Прелюбович води успешни военни действия срещу съседните албански владетели, възползвайки се от съюза си с османците. През 1380 и 1382 година османският бейлербей на Румелия Лала Шахин, а през 1384 година неговият наследник Тимурташ действат със свои войски в Епир.[1]

Женен е за Мария Ангелина Дукина Палеологина и е племенник на царете Стефан Душан и Иван Александър. Вуйчо му Йоан Комнин е управител на земите на север от Епир, а леля му Елена Българска се разпорежда в Сярското княжество.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Имбър, Колин. Османската империя 1300 – 1481. София, Амисития, 2000. ISBN 954-90556-2-0. с. 56.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Симеон Синиша деспот на Епир (1367 – 1384) Мария Палеологина