Иван Комнин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Иван Асен Шишман Комнин (на латински: Yoan Komnin Asen, на гръцки: Ίωάννης Κομνηνός Ἀσάνης, Iōannēs Komnēnos Asanēs; † пр. 12 май 1363) е брат на цар Иван Александър и феодал в Душановото царство, наричан на гръцки Йоан Комнин, той е деспот на Валона (ок. 1345 до 1363), управлявал по времето на Стефан Душан областта Кутмичевица около Валона, Канина и Белград в днешна Южна Албания.

Иван Комнин е син на деспот Срацимир и Кераца Петрица. Установява се за управител в Кутмичевица по предварителна уговорка между брат му Иван Александър и Стефан Душан. След сватбата на сестра му Елена със Стефан Душан в Скопие на Великден 1332 година отпътува окончателно за Валона. Неговите потомци остават да управляват областта и през 15 век.

Иван Комнин (както и двамата му братя и две сестри) е член на династията на Асеневци и Шишмановци, както и на Комнините. Деспотатът му траял в годините 1346 – 1363, т.е. до смъртта му. Получава титлата деспот от Стефан Душан след коронацията му за цар. Апанажното владение получава преди август 1345 г., когато земите на Северен Епир са присъединени към възникващото Душаново царство. Център на деспотата е средновековният град Авлона (Валона). Деспотът осъществявал търговията на Венеция и Дубровник с източни подправки (черен пипер и др.) и захар, като получавал приходите и от митницата в Авлона.

Иван Комнин заедно с наследниците си и сестра си Елена получава почетно гражданство на републиката на „Свети Марко“ (Венецианска република) на 2 май 1353 г. Стефан Душан пък търси флотската помощ на Венеция за грандиозните си планове по превземане на Константинопол. След смъртта на Душан Иван Комнин застава на страната на еднокръвния му брат Симеон Синиша в конфликта срещу цар Стефан Урош поради втория си династичен брак (пр. 1355) с Анна Палеологина (правнучка на Михаил VIII Палеолог). Подкрепата за Симеон е неуспешна и през 1356 г. той губи Белград. Получава помощта на Венеция в конфликта с Никифор II Орсини Дука за Епир и Тесалия.

Умира най-вероятно по време на чумната епидемия върлувала в Авлона и Драч през 1363 г. [1]

От първия си брак с неизвестна по име за историята съпруга има две деца :

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божилов, Иван. Фамилията на Асеневци (1186 – 1460). БАН, ISBN 954-430-264-6, 1985, 1994.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]