Балша II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Балша II Балшич е зетски владетел от династията Балшичи или Балши. Балша е третият най-малък син на първия владетел от династията Балша I. Поема властта след смъртта на брат си Георги на 13 януари 1378 година, оставайки начело на Зета до смъртта си на 18 септември 1385 година. Начело на Зета го наследява племенника му Георги II Страцимирович Балшич.

Властта на Балша II е неоспорима в района на Шкодра и в източната част на Зета. Най-известните черногорски феодали от фамилията Църноевич не признават властта му и управляват самостоятелно окуражени от венецианците.

През 1372 Балша II се жени за дъщерята на владетеля на Валона и Канина Иван Комнин - Иванина Комнина от която получава като зестра градовете Белград и Канина.

През 1382 Балша II започва война за овладяване на Драч, който наследникът на Иван Комнин превзема от Карло Топия при четвъртия опит през 1385. Албанският владетел се жалва на Мурад I, който изпраща османска армия предвождана от Хайредин паша срещу Балша II. В битката при Савра, в близост до днешен Берат, османците побеждават Балша II и му отрязват главата изпращайки я на предводителя си Хайредин паша. Загубата в битката и смъртта на Балша II бележи края на управлението на Драч от Балшичи.

Балша II оставя на вдовицата си Иванина Комнина дъщеря Ружица, която по-късно поема управлението на наследствените владения на Белград, Канина и Валона, защитавайки ги от османците. Междувременно династията Музаки поема управлението на Берат. За Иванина Комнина остава управлението на Канина и Валона до смъртта ѝ през 1396.

Дъщерята на Балша II от Иванина Комнина Ружица е оженена за Мъркоша Жаркович (внук на Велбъждския деспот Деян) през 1391 година. Жаркович наследява като зестра владението на Канина и Валона до смъртта си през 1415 година. След смъртта на съпруга си Ружица поема управлението на Канина и Валона до 1417 година, когато двата града попадат под османска власт.

Ружица напуска фамилните владения и през територията на днешна Албания се спасява в бащините си владения в Зета. Нейният племенник Балша III и предоставя убежище, поверявайки ѝ управлението на Будва. Ружица е легендарна героиня от народния фолклор и епос.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Balša II“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Георги I Балшич владетел на Зета (1378 – 1385) Георги II Страцимирович Балшич