Карло Топия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карло Топия
крал на Албания
Karl Topia, by Kostandin Shpataraku, Ardenica Monastery.png
Управление 1358-1382 и 1385-1387
Предшественик Балша II
Наследник Балша II/Георги Топия
Лични данни
Роден
Починал
1388 г. (57 г.)
Погребан в манастир Свети Йоан Владимир, Албания
Семейство
Династия Топия
Баща Андреас Топия
Майка Елена, дъщеря на Роберт Анжуйски
Бракове Войслава Балшич
Марица
Потомци Георги Топия, Елена Топия, Войслава Топия, Мария Топия, Ничета Топия
Карло Топия в Общомедия
Albanian rulers 1360.png

Карло Топия е крал на Албания (1358-1382) и (1385-1387). Той е син на Андреас Топия, а майка му е дъщеря на Роберт Анжуйски, който пък е внук от Карл II Анжуйски на Карл I Анжуйски, основателя на Неаполитанското кралство и първи албански крал. Карло Топия е независим албански владетел с център Драч. Ползва се с подкрепата на Римската курия. През 1381 година възстановява манастира "Свети Йоан Владимир", където и е погребан. Карло отраства след ранната смърт на родителите си в замъка Круя.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През 1358 година Карло Топия предявява апанажни права над Албания и до 1387 година успява да наложи властта си над редица албански територии, които са считани за Анжуйски принципал до Епир на юг. През 1362/63 безуспешно обсажда Драч за да го отнеме от Йохана фон Анжу, и в крайна сметка през 1367 година сключвайки споразумение с венецианците за подкрепа получава на следващата 1368 властта над града. Това от своя страна води до конфликт с Балшите от Зета. Балша II Балшич прави четири опита до 1382 година да отнеме Драч от Топия, и в крайна успява, но го задържа само до 1385 година. Оставяйки без подкрепа срещу силните Балши, Карло Топия се обръща за помощ към османците, канейки ги за пръв път в Албания. В битката при Балши на Саврово поле, Балша II заедно с брата на Крали Марко Иваниш Мърнявчевич намира смъртта си съсечен от ятаганите на войската Хайредин паша, който се притичва по заповед на Мурад I на помощ на Топия. На 17 август 1386 Карло Топия сключва стратегически съюз с Венеция, поставяйки апанажа си под сюзеренитета на морската република, т.к. турците настъпват през Драч към Зета опостушавайки владението му. През 1386 година прави неуспешни опити да завладее Валона от вдовицата на Балша II - Ксения Комнина. Срещу задължението за предоставяне на зърно и припаси, Карло продава на ванацианците правата си върху апанажа, чувствайки безпомощността си пред настъпващите османци на Балканите. Венецианската република от своя страна се задължава да предостави флота от галерите си за защита на Драч и владението на Топия. През януари 1388 Карло умира, като е наследен от сина си Георги Топия.

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

Карло Топия сключва династичен брак с Войслава Балшич, дъщеря на Балша I, основателя на династията Балшичи. От брака си има три деца /две дъщери и един син, който го и наследява/:

Карло Топия има още две деца от втория си брак с Марица, дъщеря на Гьон Кастриоти, след избухването на конфликта за Драч с Балшите - виж княжество Кастриоти:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Histoire de l'Albanie des origines à nos jours. Réd. par Stefanaq Pollo. Roanne: Horvath. 1974. ISBN 2717100253
  • Tajar Zavalani: Histori e Shqipnis. Tiranë: Phoenix. 1998. ISBN 9992760702
  • Georges Castellan: Histoire de l’Albanie et des Albanais. Crozon: Armeline. 2002. ISBN 2910878201

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Karlo Thopia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.