Княжество Кастриоти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Княжество Кастриоти
1389 – 1444
Столица
Официален език

Княжество Кастриоти (1389 – 1444) е средновековно албанско владение. Възниква след косовската битка, на територия на бившите душанови владения в днешна Северна Албания. Княжеството е основано от Гьон Кастриоти (Йован, Йоан или Иван Кастриоти) и просъществува до включването му в Лешката лига от Скендербег.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите писмени данни за средновековната албанска аристократична фамилия Кастриоти са от 1368 година, когато се споменава за Кастриоти, господар на Канина, който присъствал на церемонията по обявяването на владетеля на Валона, Александър Комнин, за почетен гражданин на Дубровник.

Предполага се, че името Кастриоти идва от село Кастри, близо до Дрин. През 1395, фамилията завзема замъка Круя, а впоследствие завладяват още крепости и стават господари на т.нар. княжество Кастриоти. Като благодарност от Венеция за съпротивата си срещу османците, княз Гьон Кастриоти през 1413 година е вписан в регистъра на венецианските благородници и получава герб с двуглав орел, днес знаме и символ на Албания.

Териториален обхват[редактиране | редактиране на кода]

От господството на Гьон Кастриоти (Йован или Иван Кастриоти), до кончината на Скендербег, княжеството заема следните области:

История[редактиране | редактиране на кода]

Гьон Кастриоти се утвърждава за самостоятелен владетел в района на днешна Средна Албания след косовската битка. Неговото знаме е възприето за национален флаг на днешна Албания. През 1395 година завзема крепостта Круя и се обявява за княз на Круя. Впоследствие завладява още крепости и става господар на Матя, областта Дебър, Голо бърдо, Река, Черменика, Урака, Гьонима и планинската област на Тирана (Бенда и Тамадея). Гьон Кастриоти е отбелязан като крупен дарител на Хилендарския манастир в Света Гора, заедно с децата си.

Гьон Кастриоти е женен за Войслава Трипалда (дъщеря на владетеля на Полог), от която има пет дъщери и четири мъжки рожби, които са оженени:

Първоначално Гьон Кастриоти се противопоставя на Баязид I, но се вижда принуден да са признае за васал, да плаща трибут, и да изпрати четиримата си сина в Одрин, като гаранти за лоялност към османците. Гьон и тримата му братя, ведно с Крали Марко и Константин Драгаш, участват като османски васали във военните походи на османския султан.

След поражението на Баязид I край Анкара, кланът Кастриоти възвръща управлението на родовите си владения. В периода 1410 – 1415, Круя се управлява от династията Топия. През 1415, османците си възвръщат града.

Местни османски владетели на Круя стават Мурат Бей и Али Бей, съответно през 1415 и 1432 година, а през 1443, тази длъжност заема Хасан бей, син на Айдън Бей и Елена Музаки. През 1443, Круя отново става владение на Кастриоти, след като османски управител става синът на Гьон Кастриоти – Георги Кастриоти (Скендербег).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ферит Дука, Земята на Кастриотите: областта Круя-Дебър (XV век и първата половина на XVI век);

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Principality of Kastrioti в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]