Дрин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Речното езеро Коман
Слива на речен Дрин с Бояна

Дрин е най-дългата река в Албания (160 km). Дрин се образува от два притока - Бели и Черни (идващи съответно от планината Жлеб и Охридското езеро). Има два отточни ръкава - единият отива директно в Адриатика, а другият се зауства в река Бояна.

Начало[редактиране | редактиране на кода]

Дрин се образува от сливането на Бели и Черни Дрин при Кукъс, Североизточна Албания. Измерена оттам до Адриатическо море реката има дължина 160 км., а с по-дългия Бели Дрин обща 335 км.

Ползи[редактиране | редактиране на кода]

Реката освен че е най-дългата и голяма в Албания е важен енергиен източник който носи ползи за албанската икономика. На нея има изградени три язовира с каскади и ВЕЦ-ове които произвеждат по-голямата част от електроенергията на Албания. Язовирите и поречието са рибовъден и риболовен район.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Природата по поречието на Дрин е изключително красива. Тя е местообитание на много хищници. Северно от реката по горното ѝ течение са разположени девствените Албански Алпи.

Ръкави[редактиране | редактиране на кода]

По-късият боянски ръкав на Дрин е и по-голям от морския. До 1858 година е било обратното, но след наводняване съотношението в дебитите се променя в полза на речния ръкав.