Бояна (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бояна.

Бояна
Shkodra 2.jpg
Реката на фона на Шкодренското езеро
Общи сведения
Местоположение Flag of Albania.svg Албания
Flag of Montenegro.svg Черна гора
Дължина 41 km
Водосборен басейн 5187 km²
Устие
Място Адриатическо море
Координати 41°50′52.73″ с. ш. 19°22′12.74″ и. д. / 41.847982° с. ш. 19.370207° и. д.
Бояна в Общомедия

Бояна (албански: Buna, Bunë) е реката която отводнява Шкодренското езеро към Адриатическо море. Дълга е 41 км., като половината от дължината ѝ по долното течение оформя границата между Албания и Черна гора.

Бояна е плавателна река за неголеми плитко газещи съдове. Въпреки че е къса, реката е с водосборен басейн от 5187 km ², което я прави втора по пълноводие в Адриатическия басейн след По в Италия. Басейна ѝ обхваща този на Шкодренското езеро и на Дрин, тъй като единия му ръкав се оттича чрез Бояна в Адриатическо море.

В предустието си е разделена на две образувайки изкуствения остров Бояна принадлежащ на Черна гора. В този участък от реката има и по-малки острови на албанска територия които са атрактивни туристически дестинации.

Бояна е свързана със сръбската, респективно с българската история. След бунтовете срещу бащите си крале, аналогично и при двете ситуации, Стефан Дечански (1314) и Стефан Душан (1331) бягат отвъд реката търсейки спасение. В района са се намирали личните зетски владения на царица Елена.