Бояна (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бояна.

Реката на фона на Шкодренското езеро

Бояна (албански: Buna, Bunë) е реката която отводнява Шкодренското езеро към Адриатическо море. Дълга е 41 км., като половината от дължината ѝ по долното течение оформя границата между Албания и Черна гора.

Бояна е плавателна река за неголеми плитко газещи съдове. Въпреки че е къса, реката е с водосборен басейн от 5187 km ², което я прави втора по пълноводие в Адриатическия басейн след По в Италия. Басейна ѝ обхваща този на Шкодренското езеро и на Дрин, тъй като единия му ръкав се оттича чрез Бояна в Адриатическо море.

В предустието си е разделена на две образувайки изкуствения остров Бояна принадлежащ на Черна гора. В този участък от реката има и по-малки острови на албанска територия които са атрактивни туристически дестинации.

Бояна е свързана със сръбската, респективно с българската история. След бунтовете срещу бащите си крале, аналогично и при двете ситуации, Стефан Дечански (1314) и Стефан Душан (1331) бягат отвъд реката търсейки спасение. В района са се намирали личните зетски владения на царица Елена.