Бояна (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бояна.

Островът отвисоко
Дългата плажна ивица

Бояна или Ада Бояна (на турски: ada - остров, т.е. остров Бояна) е остров на Черна гора, получен вследствие от разделянето на устието на река Бояна на 2 ръкава. Той е крайната югоизточна точка на страната на границата с Албания.

Площта му е 4,8 кв. км. Има формата на триъгълник. Ограден е от морето и 2-та ръкава на р. Бояна. Морският бряг е пясъчен и е с дължина 3 km. Той е естествено продължение на единствената пясъчна ивица на адриатическото черногорско крайбрежие, дълга 13 km и известна като Велики плаж. Този плаж е уникален с дюните си, които са единствени за цялото средиземноморско крайбрежие. Островът е орнитолжко средище и местообитание на много видове чапли и други птици.

Улцинският плаж е известно нудистко място в Европа. Липсата на урбанизация го прави привлекателен за много къмпингуващи туристи още от 1973 г. Черногорското правителство ще развива курортното дело и водните спортове в района на принципа на публично-частното партньорство. В този район са се простирали личните владения на царица Елена в Зета.