Бояна (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бояна.

Островът отвисоко
Дългата плажна ивица

Бояна или Ада Бояна (на турски: ada – остров, т.е. остров Бояна) е остров на Черна гора, получен вследствие от разделянето на устието на река Бояна на 2 ръкава. Той е крайната югоизточна точка на страната на границата с Албания.

Площта му е 4,8 кв. км. Има формата на триъгълник. Ограден е от морето и двата ръкава на р. Бояна. Морският бряг е пясъчен и е с дължина 3 km. Той е естествено продължение на единствената пясъчна ивица на адриатическото черногорско крайбрежие, дълга 13 km и известна като Велики плаж. Този плаж е уникален с дюните си, които са единствени за цялото средиземноморско крайбрежие. Островът е орнитолжко средище и местообитание на много видове чапли и други птици.

Улцинският плаж е известно нудистко място в Европа. Липсата на урбанизация го прави привлекателен за много къмпингуващи туристи още от 1973 г. Черногорското правителство ще развива курортното дело и водните спортове в района на принципа на публично-частното партньорство. В този район са се простирали личните владения на царица Елена в Зета.