Граница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Граница.

Границите са географско разделение на политически субект или правни юрисдикции като правителства, суверенни държави, федерални щати и други административни деления.

Естествени граници[редактиране | редактиране на кода]

Естествените граници са географска характеристика, която представлява естествено препятствие за комуникациите и транспорта. Съществуващите политически граници често са формализация на тези исторически, естествени граници.

Някои географски характеристики, които често съставляват естествените граници са:

През вековете с напредването на технологиите се намаляват разходите за транспорт и комуникации, необходими за пресичането на тези естествени граници. Това намалява значението на природните граници във времето.

Морски граници[редактиране | редактиране на кода]

Морската граница е разделение, обхващащо територия в океана, в която дадена нация има изключителни права върху минералните и биологичните ресурси, включително морските функции, граници и зони.

Морските граници съществуват в контекста на териториалните води, прилежащите зони и изключителните икономически зони; тази терминология не обхваща границите, които пресичат езера и реки, които от своя страна се разглеждат в контекста на сухопътните граници.