Клавдий Птолемей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Птолемей)
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Птолемей.

Клавдий Птолемей
Κλαύδιος Πτολεμαίος
египетски географ и астроном

Роден
около 100 г.
Починал
около 160 г. (60 г.)
Научна дейност
Област География, астрономия
Клавдий Птолемей в Общомедия

Клавдий Птолемей (на гръцки: Κλαύδιος Πτολεμαίος, на латински: Claudius Ptolemaeus), известен и само като Птоломей или Птолемей, е египетски географ, астроном и астролог, разработил математическата теория за движението на планетите около неподвижната Земя, която ни позволява да се изчисли позицията им на небето. Заедно с теорията на движението на Слънцето и Луната, това е т.нар. Птолемеева система на света.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 100 година в Александрия, Египет. Съществуващите произведения на древногръцката литература не дават никаква информация за живота на Птолемей .

В основното му съчинение „Велико построение“ или „Алмагест“ са систематизирани всички достижения на древните учени в областта на астрономията. В „Алмагест“ е дадена и информация за праволинейната и сферична тригонометрия, за първи път са дадени решения на някои математически задачи. В областта на оптиката Птоломей изследва пречупването на светлината.

Неговата книга „География“ е най-известното географско съчинение през Античността и остава ненадминат авторитет до епохата на Великите географски открития.

Най-старият запазен атлас от ръкописни карти е на Клавдий Птолемей, изработен през 2 век. Птолемей събира натрупаните знания за различни земи и морета и съставя карта на известния дотогава свят. На нея са нанесени много географски обекти и тази карта се използва повече от 14 века.

В неговите ръкописи могат да бъдат открити сведения за ранната история на славяните и прабългарите.

Умира около 160 година в Александрия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]