Александрийска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Древната библиотека

Царската библиотека на Александрия е построена в началото на III в. пр. н. е. в Александрия, Египет и е била най-голямата библиотека в античността, а също така и най-големият за своето време център на знанието и науката.

Основана е по време на управлението на египетския владетел Птолемей II. В основаването на библиотеката взимат участие Деметрий Фалерски и, вероятно, Стратон от Лампсак. Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 папирусови свитъка. Птолемеите издават закон, според който корабите в пристанището трябва да бъдат проверявани и всеки ръкопис, неизвестен на библиотеката, да се прибира. За да навредят на своята съперница – библиотеката в Пергамон, Птолемеите забранили износа на нилски папирус.

В библиотеката работят много учени от епохата на елинизма, в това число Евклид, Ератостен, Аполоний Родоски и Хипатия.

Разрушение на библиотеката[редактиране | редактиране на кода]

Предполагаемите причини за разрушението на библиотеката са:

  • В периода 47 – 48 пр. н. е. библиотеката изгаря. Предполага се, че пожарът е причинен от войските на Юлий Цезар като част от кампанията за покоряване на града;
  • Атака на римския император Аврелиан през III век;
  • През 391 г. императорът издава декрет на александрийския патриарх – Теофил Александрийски за разрушаване на езическите храмове. Възможно е тогава да са погинали и книги. (В историческата наука липсват конкретни сведения за това);
  • Завладяването от монголите
  • Смята се, че библиотеката е била изгорена нарочно с цел да бъдат запазени част от най-важните за времето свитъци.

Новата библиотека на Александрия[редактиране | редактиране на кода]

Новата Bibliotheca Alexandrina
Интериор

На 23 април 2002 г. в Александрия е открита голяма съвременна библиотека, чиято цел е да възстанови старото величие и да осигури свободен достъп до знанията на всички желаещи. Във финансирането на строителството участва ЮНЕСКО. Строителството на новата сграда продължава 12 години. Единадесететажната ултрамодерна постройка е с формата на срязан косо цилиндър, замислен като символ на Слънцето – знака на Древен Египет. На една от стените могат да се видят букви от всички съществуващи в света азбуки. В огромната и светла читалня, предвидена за 3500 посетители, може да се получи всяка книга и веднага да се направи разпечатка или запис на компактдиск на част от нея. Равнищата за четене са 7, а новата сграда с площ 40 130 m².

Нови разкрития[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 BBC съобщава, че полски и египетски археолози откриват останки в района на Брухион в Александрия, които много приличат на читални зали и аудитории и се предполага, че това са руините на прочутата древна библиотека.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.