Девол (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Девол.

Областта Девол, снимана от сателит
Окръг Девол

Девол или Деволия (изписване до 1945 година Дѣволъ; на албански: Devolli) е историко-географска област в днешна Албания, на чиято територия е разположена община Девол (до 2015 година окръг Девол: Rrethi i Devollit), част от административната Корча.

Община Девол има площ от 429 квадратни километра. Главен град на общината Девол е Билища (на албански Билищ). Областта Девол представлява котловина по горното течение на едноименната река Девол. Населението на окръга е 35 000 (2004). Общинските секции са четири – Билища, Мирас (Божи град), Прогър и Хочища.

География[редактиране | редактиране на кода]

Областта Девол представлява котловина по горното течение на едноименната река Девол. На изток областта е оградена от планините Корбец и Орлово, на югоизток от планината Грамос, а окръгът граничи с гръцките номи Лерин и Костур, като граничният контролно пропускателен пункт е Капещица (Капщица) - Смърдеш (Кристалопиги). На югозапад окръгът граничи с историческата област и община в Албания Колония, а на запад планината Морава го отделя от окръг Корча. На север планината Сува гора отделя Девол от областта Мала Преспа.

В Девол е населеното с българи село Връбник. Българи живеят и в главния град на окръга Билища.

История[редактиране | редактиране на кода]

По Санстефанския мирен договор от 1878 година областта влиза в границите на България, но Берлинският договор я връща на Османската империя. От 1912 година областта е в Албания, като към нея претенции изявява и Гърция, която я разглежда като част от Северен Епир.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония