Отрис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за планината. За железопътния тунел вижте Отрис (тунел).
Отрис
Former lake Xynias.jpg
Balkans 4087 cut lamiisko.png
39.0169° с. ш. 22.7097° и. д.
Местоположение на картата на Ламийско
Общи данни
Местоположение Гърция
Най-висок връхГеракуини
Надм. височина1728 m
Отрис в Общомедия

Отрис (на гръцки: Όθρυς) е планина в Гърция на границата между Тесалия на север и Централна Гърция на юг. [1] Заема североизточната част на ном Фтиотида и южната част на ном Магнезия.

Физикогеографски характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Максимална височина – връх Геракуини – 1728 m. Дължина от запад на изток около 50 km, ширина от север на юг до 25 km. Северните ѝ склонове постепенно потъват в Тесалийската равнина, а южните стръмно се спускат към долината на река Сперхей и залива Малиакос. На североизток достига до бреговете на залива Пагаситикос, а на запад чрез ниска седловина се свързва с източните разклониния на планинската система Пинд. Изградена е от кристалинни скали, препокрити на запад от пясъчници, шисти и варовици. От нея води началото си река Енипей, десен приток на Пеней. Склоновете ѝ са обрасли с храстова растителност и отделни малки дъбови горички, а над 1000 m – от смърч. През зимата високите ѝ части се използват за пасища. В южното ѝ подножие е разположен град Ламия, а западната ѝ ниска част се пресича от шосето ЛамияЛариса. По източното и южното ѝ подножие преминава участък от автомагистралата Солун – Атина. Под планината са прокопани два тунела – на железопътна линия Пирея – Солун и на автомагистрала А3 (Гърция), свързваща Ламия с Егнатия Одос покрай Каламбака и Метеора.

Планината е обявена за парк. [2]

История[редактиране | редактиране на кода]

В древногръцката митология Ортис е планината на титаните които водят битката на титаните с олимпийските богове. Титаните живеещи в планината са нападнати от древногръцките богове, водени от Зевс. По-късно Зевс сваля баща си от власт и започва да властва и на небето и на земята. Епоса в случая явно отразява завладяването на Древна Гърция от дорийците които изместили ахейците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]