Лариса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лариса.

Лариса
Λάρισα
Статуята на коня, символ на Лариса
Статуята на коня, символ на Лариса
Greece relief location map.jpg
39.6333° с. ш. 22.5833° и. д.
Лариса
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Тесалия
Дем Лариса
Географска област Тесалия
Надм. височина 75 m
Население (2001) 124 394 души
Пощенски код 410 до 414
Телефонен код 2410 - 2 до 6
Официален сайт http://www.larissa-dimos.gr
Лариса в Общомедия

Ла̀риса (на гръцки: Λάρισα) е град в Централна Гърция, център на дем Лариса, ном Лариса и на област Тесалия. Населението му е около 124 394 души (1991).

География[редактиране | редактиране на кода]

Лариса е град разположен на средищно място в плодородните равнини на географската област Тесалия. Надморската височина, на която е разположен е 67 м. През града преминава най-голямата река в района — Пеней. Източно от Лариса минава важната автомобилна магистрала СолунАтина, част от европейски път Е75. Свързан е и с железопътна линия. Най-близко разположеното летище е край град Неа Анхиалос на Волоския залив. Самият град Волос с удобното си пристанище отстои на окло 52 км югоизточно от Лариса. На изток градът се свързва с удобни автомобилни пътища с градовете Трикала и Кардица.

История[редактиране | редактиране на кода]

В района на Лариса са открити следи от палеолитно селище, но данните показват, че то не е имало някакво особено значение за развитата култура в района.[1] Околностите на Лариса са изключително плодородни и затова от на дълбока древносост са се ползвали с голяма важност за земеделието.

Името Лариса[2] се смята, че има стар произход, водещ началото си от пределинското племе пеласги. Изобщо другото име на района Пеласгиотис е доста разпространено име за пеласгските градове и носи спомена за някогашните си обитатели. Самата дума лариса означава от старогръцки твърдина.[3]

През 12 век градът попада за известно време е ръцете на българската държава, а после е завладян не за дълго от цар Стефан Душан, а след тях попада и в ръцете на каталанската компания.

Лариса е град, свързан с историята на Първата българска държава - там са родени две български царици: Агата, съпруга на цар Самуил и Ирина, женена за Гаврил Радомир.

Родени в Лариса[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Curtis Runnels and Tjeerd H. van Andel. "The Lower and Middle Paleolithic of Thessaly, Greece" Journal of Field Archaeology 20.3 (Autumn 1993:299–317) summarises the survey carried out in June 1991.
  2. "Градът и равнините около него се обитават от праисторически времена, а името трябва да се е появило от доста стари времена, но се споменава за пръв път във връзка с аристократите Алевади (Ἀλευάδαι), чиито дом е бил." ((en)) (Richard Stillwell, William L. MacDonald, Marian Holland McAllister, eds., The Princeton Encyclopedia of Classical Sites (Princeton University Press) 1976, 's.v. "Larissa, or Larisa, or Pelasgis, Thessaly").
  3. ((en)) Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon. // Perseus.tufts.edu. Посетен на 2009-07-08.