Преспанско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Преспа.

Преспанско езеро
Преспанско Езеро
Liqeni i Prespës
Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα
Преспанското езеро с Мал град
Преспанското езеро с Мал град
Местоположение в Северна Македония, Албания, Гърция
МестоположениеFlag of North Macedonia.svg Северна Македония
Flag of Greece.svg Гърция
Flag of Albania.svg Албания
ПритоциСтара река
Площ274,03 – 275,40 km2
ОстровиГолем град
Мал град
Населени местаОтешево
Асамати
Пустец
Нивици
Преспанско езеро в Общомедия
Охридското, Голямото и Малкото Преспанско езеро

Преспанското езеро или Голямо Преспанско езеро (на македонска литературна норма: (Големо) Преспанско Езеро; на албански: Liqeni i Prespës; на гръцки: Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα) е езеро в Северна Македония, Гърция и Албания и е второто по големина езеро в географската област Македония. Както и Охридското, то се намира в югозападната част на Македония и е отделено от него с планината Галичица. Нарича се и Голямо Преспанско езеро, за да се различава от Малкото Преспанско езеро, което се намира в Гърция и отчасти в Албания. Разположено е в междупланинска тектонска котловина на 853 m н.в. Поради колебанията на нивото общата му площ варира – между 274,03 и 275,40 km2, а максималната му дълбочина е 54 m. Северните и източните му брегове са полегати и слабо разчленени, а южните и западните – стръмни и с дълбоки заливи. От юг в него се влива къс (1 km) приток изтичащ от плиткото Малко Преспанско езеро. Преспанското езеро е основен водоизточник за подхранване на Охридското езеро, като водите му чрез подземни канали под планината Галичица се оттичат в разположеното на 16 km на северозапад и лежащо на 158 m по-ниско Охридско езеро и постъпват в него в района на манастира „Свети Наум“. В езерото се намират два острова – Голем град в Северна Македония и Мал град в Албания. Ежегодните му колебания на нивото му са 1,5 – 2 m.[1]

Районът около Преспанското езеро е известен като Преспа, чийто център е град Ресен. В македонската част на брега на езерото се намират няколко курорта – Отешево, Крани, Претор, Асамати и други.

Най-разпространените риби в езерото са блескачът (уклей, белица, Alburnus alburnus), наричан нивичка, и скобарът (Chondrostoma nasus prespensis), наричан скобуст.

Преспанското езеро е включено в границите на Санстефанска България през 1878 година.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Сибиновиќ, Милорад. Езера Преспанско и Охридско, Скопје 1987
  • Чавкаловски, Илија. Преспа, Скопје 2001

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]