Малко Преспанско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Преспа.

Малко Преспанско езеро
Λίμνη Μικρή Πρέσπα
Liqen i Prespës së vogël
езеро
Изглед от Лънги към Видринец
Изглед от Лънги към Видринец
Reliefkarte Albanien.png
40.7661° с. ш. 21.1° и. д.
Местоположение в Албания
Местоположение Flag of Greece.svg Гърция
Flag of Albania.svg Албания
Отток река Девол
Дължина 15 300 m
Ширина 6500 m
Дълбочина 3 m
Надм. височина 853 m
Острови Свети Ахил
Населени места Лънги
Ахил
Малко Преспанско езеро в Общомедия

Малкото Преспанско езеро или Малото Преспанско езеро, наричано още и Вентрок (на гръцки: Λίμνη Μικρή Πρέσπα, Лимни Микри Преспа, на албански: Liqen i Prespës së vogël) е езеро в географската област Македония разделено между Гърция и Албания.

Езерото е част от групата на Егейските езера и е разположено на надморска височина от 853 m в западната част на Македония в Преспанската котловина на юг от Голямото Преспанско езеро. Площта му е 48 квадратни километра, максималната му дължина е 13,6 km, максималната дълбочина е 8,4 метра, а средната около 4 m. Има овална форма като по-голямата му част е в Гърция, на територията на дем Преспа (43,5 km²), и само една малка част в Албания, на територията на окръг Девол (3,9 km²). Формирано е когато някога общото езеро Преспа се е оказало разделено от наносите, донесени от Стара река (Палиорема или Агиос Германос).

Охридското(вляво), Голямото (вдясно) и Малкото Преспанско езеро (под Голямото) снимани от сателит.

Водосборната площ на Малкото Преспанско езеро е 189 km² – 138 km² в Гърция и 51 км² в Албания. Между Голямото и Малкото преспанско езеро има тесен естествен насип. Най-големият приток на Малкото Преспанско езеро е Стара река, която извира от планината Пелистер (Варнудас) и има дължина около 10 километра. През 1936 година обаче гръцкото правителство отклонява течението на Стара река в посока към Голямото Преспанско езеро, в което тя се изтича и до днес. След няколко години е прокопан и изкуствен канал, свързващ двете езера, по който да могат да се пренасят рибарски лодки. Днес този канал е затворен по естествен път и двете езера са отново разделени.

В 1953 година, за да се отводни езерото Малик на север от Корча, албанската река Девол също е свързана с езерото с изкуствен канал, на който през 1969 година е построен и шлюз. При силни валежи и напролет при стопяването на снеговете водите на езерото се качват и се изтичат в Адриатическо море чрез Девол. Днес каналът се използва за напояване в Албания.

В 1977 година в Гърция Малкото Преспанско езеро е обявено за паметник на културата с природната си красота.[1]

Малкото Препспанско езеро от Баба.

Езерото е част от големия Природен парк „Преспа“, оформен от трите правителства – на Република Македония, Гърция и Албания, в областта Преспа. Областта е дом на много застрашени птичи видове като пеликани.

Острови[редактиране | редактиране на кода]

В езерото Малка Преспа има два острова: Свети Ахил (Άγιος Αχίλλειος) и Видринец (Βιδρονήσι, Βιτρινέτσι).

На остров Свети Ахил има селище – Ахил, което е едно от двете селища в Република Гърция, което е разположено на остров в езеро (другото селище е върху остров на езерото Памвотида край Янина). Островът е съединен с основната суша чрез пешеходен мост. На остров Свети Ахил, близо до най-високата му точка, са разположени останките от средновековния град Преспа, построен от българския цар Самуил през X век. В развалините на голямата базилика „Свети Ахил“ в 1969 година е открит и неговият гроб.

Видринец е важно местообитание на птици – корморани и пеликани. Достъпът до острова е забранен.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ΥΑ Α/Φ31/23211/1747/1975/27-1-1977 - ΦΕΚ 86/Β/10-2-1977. // Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Посетен на 24 март 2018.
     Портал „Македония“         Портал „Македония