Свети Ахил (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Ахил.

Свети Ахил
Άγιος Αχίλλειος
Ahil-panorama.jpg
Панорама към Ахил от понтонния мост
Map
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
Адм. единицаПреспа
АкваторияМалко Преспанско езеро
Население230 души (2001)
Свети Ахил в Общомедия

Свети Ахил или понякога Ахил (на гръцки: Άγιος Αχίλλειος, Агиос Ахилиос) е остров в Република Гърция, в дем Преспа, област Западна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът е разположен в Малото Преспанско езеро и е свързан с брега с понтонен мост. Отдалечен е на 50 километра западно от град Лерин (Флорина), намира се на границата между Гърция и Албания. На острова е разположено едноименното село.

История[редактиране | редактиране на кода]

Самуиловата базилика „Свети Ахил“.

На остров Свети Ахил са развалините на средновековния български град Преспа с базиликата „Свети Ахил“, в която в 1965 година Николаос Муцопулос открива погребението на цар Самуил.[1][2]

Базиликата „Свети Ахил“ е в североизточната част на острова. Северно от нея е средновековната църква „Свети Георги“ от XV век, гробищна църква на село Ахил, разположено в северозападната част на острова. На юг от селото на останките на базиликата „Свети Апостоли“ от XI - XII век. В южната част на острова е храмът „Свети Димитър“ от XIV век, а в югоизточната му част, на хълма Калето е разположена църквата „Света Богородица Порфирна“ от средата на XVI век.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]