Лъгадинско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъгадинско езеро
Λίμνη Κορώνεια
езеро
Езерото от планината Хортач
Езерото от планината Хортач
Местоположение в Гърция
Местоположение Северна Гърция
Притоци Богданица
Площ 34,39 km2
Дълбочина 0,9 m
Надм. височина 75 m
Населени места Агиос Василиос
Лъгадинско езеро в Общомедия

Лъгадинското или Айвасилското или Василското езеро (на гръцки: Λίμνη Κορώνεια, Лимни Корония или Λίμνη Λαγκαδά, Лимни Лангада или Λίμνη Αγίου Βασιλείου, Лимни Агиу Василиу) е езеро в Егейска Македония, Гърция, част от групата на Егейските езера.

Езерото е разположено на 10 километра североизточно от Солун (Тесалоники) в котловина между планините Богданска (Вертискос) от север и Хортач (Хортиатис) от юг. Два природни канала го свързват със съседното от изток Бешичко езеро (Волви), с което образуват обща екосистема. Имената на езерото произлизат от град Лъгадина (Лангаза) разположен на север от него или от село Агиос Василиос (Свети Васили или Айвасил), разположено на южния бряг.

Лъгадинското и Бешичкото езеро между Богданската планина от север и Солунския (вляво долу) и Орфанския залив (вдясно)

В седемдесетте години езерната площ е 46,2 км², а дълбочината му – 8 метра. В следващите 20 години обемът на езерото критично се смалява и в 1995 година Лъгадинското езеро вече е с площ от 30 км² и дълбочина от 1 метър. През 2002 година е цялостно пресушено, а в 2003 частично възстановено с максимална дълбочина 0,9 метра. В езерото се развъжда цианобактерията Prymnesium parvum, която води до масова смърт на птици и риба.[1] След изработването на план за справяне с екологическата катастрофа и неговата реализация, в 2004 езерната площ е 34,39 km².[2]

Езерото е плитко, с ниско количество на кислород във водата лятно време.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония