Вьоса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Водосборния басейн на Вьоса

Вьоса или Вовуса (на албански: Vjosë или Vjosa), също и Воюса, Воюша или Аоос (на гръцки: Αώος, на латински: Aous) е река в Северозападна Гърция и Южна Албания. Тя е с дължина 280 km, от които 70 km в Гърция, и водосборен басейн — 6,6 хил. km², с дебит около 160 m³/сек. Пълноводието на реката трае от октомври до май, а през лятото е маловодна.

Реката извира от планината Тимфи (Камила) в северен Пинд, Епир. В горното си течение образува дълбок каньон, който е част от националния парк Викос-Аоос в Гърция. При Коница над Вьоса е изграден стар извит мост. На албанската граница в реката се влива Сарандапо, а по-сетне на албанска територия при Тепелена и Дрино. Протичайки на северозапад, реката навлиза в крайбрежната равнина на Музакия покрай Адриатическо море, където край Селеница приема Сушица. Вьоса се влива в Адриатическо море на 25 km северозападно от Вльора.

В античността Вьоса е протичала на север покрай хълма, на който е разположена Аполония. Днес на север от устието на реката, по старото ѝ корито е изграден канал за напояване.

Вьоса е местообитание на 18 вида риби, а край реката гнездят 200 вида птици, сред които някои защитени от закона видове като къдроглав пеликан, червена каня и др.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]