Шарлия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за планината в Егейска Македония. За върха в Пирин вижте Шаралия.

Шарлия
Шарлия, поглед от Беласица (вдясно на заден план). На преден план долу - Ченгел планина. Вляво - Боздаг
Шарлия, поглед от Беласица (вдясно на заден план). На преден план долу - Ченгел планина. Вляво - Боздаг
Greece relief location map.jpg
41.2581° с. ш. 23.6019° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Най-висок връх Пророк Илия
Надм. височина 1849 m
Подробна карта
Bulgaria geographic map Slavyanka Stargatch Bozdag bg.svg
Шарлия в Общомедия

Шарлия е планина в северната част на Гърция.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Етимологията на името на планината се извежда от думата шарли, (на турски: şarli) – шуртящ, вероятно във връзка с изобилието на вода.[1] Други наименования на планината са Шарлии, Шаралия или Бродска планина. На гръцки е известна като Врондос (Βρόντος) или Ори Врондос (Ορη Βροντούς), а на турски – като Вронди Балкан (Vrondi balkan) или Лейля, Ляля.

География[редактиране | редактиране на кода]

Планината е разположена в Серско, Егейска Македония. Простира се по посока североизток-югозапад. Дълга е около 30 км и широка 15-20 км. Най-високият ѝ връх е Пророк Илия (на гръцки: Προφήτης Ηλίας) - 1849 метра. След 1941 година върхът попада в границите на България и през 1942 е преименуван с държавен указ на Коевец. Преди това върхът се е наричал Алибаба (на гръцки: Αλή Μπαμπάς). С това име е отбелязан и в българските топографски карти. На север дълбоката долина на Валовищка Белица (Крусовитис) я отделя от Славянка (Орвилос) и Сенгелската планина (Ангистро), на североизток Шарлия се свързва с планината Черна гора (Мавро Вуно) чрез Цървиловската седловина, а на изток Бродската река я отделя от планината Змийница (Меникио). На запад и юг планината граничи с плодородното Серско поле. Шарлия е изградена предимно от гранити. В низките части се срещат кристалинни шисти, мрамори и песъчливи терциерни наслаги.[2]

Изглед към върха Пророк Илия (Али Баба) от района на село Горно Фращани (Ано Орини)

На 1600 метра в северните склонове на Шарлия е разположен ски центърът Лайля (на гръцки: Λαϊλιά). Тук е изградена ски писта с дължина 1000 метра, седалков лифт с дължина 850 метра и капацитет 700 души на час, както и няколко ски влека. Центарът разполага и със ски писта за начинаещи. В края на пистата е разположена съвременна хижа с ресторант, кафе-чайна и спални помещения. Ски центърът е домакин на редица състезания по ски спускане и ски бягане.

В подножието на планината са разположени Валовища (Сидирокастро) и Савяк (Вамвакофито) от западна страна, Сяр от южна, Горно Броди (Ано Вронду) от източна и Крушево (Ахладохори) от север. От Шарлия извира река Серовица, която тече на юг успоредно на Бродската река.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йордан Н. Иванов. „Местните имена между Долна Струма и Долна Места“. София, 1982, стр.221.
  2. Георгиев, Георги К. "Железодобивната индустрия в Мървашко (планината Алиботуш и съседните и планини)". София, 1953, стр.12-13.
     Портал „Македония“         Портал „Македония