Горуша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Горуша.

Горуша
118 Odre.jpg
Greece relief location map.jpg
40.225° с. ш. 21.084° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Част от Пинд
Надм. височина 1 802 m
Геология
Вид село

Горуша или Войнова планина[1][2] (на гръцки: Βόιο, Войо, катаревуса: Βόιον, Войон) е планина в Северозападна Гърция. Най-високият връх на Горуша е 1 802 метра.

Планината е част от планинския масив Пинд. Планината е дълга около 25-30 километра и широка около 15. Разположена е в западната част на Егейска Македония в посока север-юг и по нея минава границата между дем Нестрам (на запад) и Горуша (на изток). Макар и изцяло на територията на административната област Западна Македония планината всъщност е естествената граница между географските области Македония на север и изток и Епир на запад.

На северозапад Горуша преминава в планините Аренес и Грамос. На север е долината на река Бистрица (Алиакмонас) с областта Нестрамкол и село Нестрам (Несторио). На североизток е областта Костенария (Кастанохория) със селата Вичища (Ники), Лъка (Ланка) и Скумско (Врахос). На югоизток е дем Горуша. На юг е планината Василица. На запад е долината на река Сарандопоро в Епир със селата Борботско (Ептахори) и Котелци (Котили).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шопов, А. Из живота и положението на българите във вилаетите, Пловдив, Търговска печатница, 1893, стр. 249.
  2. Каратанасов, Златко. Черковно-училищната борба (1868 - 1903), Материяли из миналото на Костурско, Костурско благотворително братство, София, 1935, стр. 7.
     Портал „Македония“         Портал „Македония