Горуша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Горуша.

Горуша
118 Odre.jpg
Greece relief location map.jpg
40.225° с. ш. 21.0839° и. д.
Местоположение на картата на Гърция
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Част от Пинд
Надм. височина 1802 m
Геология
Вид село

Горуша или Войнова планина[1][2] (на гръцки: Βόιο, Войо, катаревуса: Βόιον, Войон) е планина в Северозападна Гърция. Най-високият връх на Горуша е 1802 метра.

Планината е част от планинския масив Пинд. Планината е дълга около 25-30 километра и широка около 15. Разположена е в западната част на Егейска Македония в посока север-юг и по нея минава границата между дем Нестрам (на запад) и Горуша (на изток). Макар и изцяло на територията на административната област Западна Македония планината всъщност е естествената граница между географските области Македония на север и изток и Епир на запад.

На северозапад Горуша преминава в планините Аренес и Грамос. На север е долината на река Бистрица (Алиакмонас) с областта Нестрамкол и село Нестрам (Несторио). На североизток е областта Костенария (Кастанохория) със селата Вичища (Ники), Лъка (Ланка) и Скумско (Врахос). На югоизток е дем Горуша. На юг е планината Василица. На запад е долината на река Сарандопоро в Епир със селата Борботско (Ептахори) и Котелци (Котили).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шопов, А. Из живота и положението на българите във вилаетите, Пловдив, Търговска печатница, 1893, стр. 249.
  2. Каратанасов, Златко. Черковно-училищната борба (1868 – 1903), Материяли из миналото на Костурско, Костурско благотворително братство, София, 1935, стр. 7.
     Портал „Македония“         Портал „Македония