Черна гора (планина в Гърция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Черна гора.

Черна гора
Μαύρο Βουνό
Поглед от северните склонове на Сминица. Отзад вляво в далечината - масивът на Алиботуш
Поглед от северните склонове на Сминица. Отзад вляво в далечината - масивът на Алиботуш
Balkans 4087 cut sersko.png
41.2876° с. ш. 23.6398° и. д.
Местоположение на картата на Сярско
Общи данни
Местоположение  Гърция
Най-висок връх 1653
Надм. височина 1653 m
Подробна карта
Bulgaria geographic map Slavyanka Stargatch Bozdag bg.svg

Черна гора или Църна гора (на гръцки: Μαύρο Βουνό, Мавро Вуно, на турски: Karadag) е малка планина в Егейска Македония, Гърция, разположена недалеч от границата с България. Тя е своеобразен център на историко-географската област Мървашко. Най-високият ѝ връх също се нарича Черна гора (Мавро Вуно) и е с височина 1653 метра. Вторият ѝ връх е висок 1475 метра и се нарича Желязна гора (Сидировуни). Планината е разположена на границата между Сярско от запад и Драмско от изток. На север се свързва със Славянка (Орвилос) чрез седловината Бели пресеки (Пресеките), а на югозапад с Шарлия (Врондус) чрез Цървиловската седловината, а на юг със Змийница (Меникио) посредством седловината Узунджата. В западното подножие на Черна гора е Крушевската, в източната Елеската, а в южното Горнобродската котловина.

През османското владичество планината е основен източник на желязна руда (магнетитов пясък) за железодобивната индустрия в Мървашко. По склоновете и се намират важните в миналото рударски и железарски селища - Търлис, Старчища, Долно Броди и Горно Броди.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Георгиев, Георги К. "Железодобивната индустрия в Мървашко (планината Алиботуш и съседните и планини)". София, 1953, стр.13-14.