Апостолос Дзидзикостас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Апостолос Дзидзикостас
Απόστολος Τζιτζικώστας
гръцки политик

Роден

Учил вДжорджтаунски университет
Университетски колеж Лондон
Политика
Депутат
Семейство
БащаГеоргиос Дзидзикостас

Уебсайтwww.tzitzikostas.gr
Апостолос Дзидзикостас в Общомедия

Апостолос-Йоанис Георгиу Дзидзикостас (на гръцки: Απόστολος-Ιωάννης Γεώργιου Τζιτζικώστας) е гръцки политик, депутат от Солун от Нова демокрация, управител на област Централна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1978 година в Солун, но по произход е от македонското солунско село Кангалич (на гръцки Врахия). Син е на политика Георгиос Дзидзикостас от Нова демокрация. Завършва политически науки, международни отношения и дипломация в Джорджтаунския университет във Вашингтон, САЩ. Работи в кабинета на председателя на комисията по външни работи на Конгреса. Завършва магистратура по публична администрация и икономика в Университетски колеж Лондон. Работи в компанията за млечни продукти „Агроктима Врахияс“ от 2001 до 2007 г.

От 2005 до септември 2007 година е председател на солунския филиал на либералния тинктанк Център за политически изследвания и комуникации.[1] Член е на Обществото за македонски изследвания, Гръцкия червен кръст и на спортния клуб Солунска младежка християнска организация.

На изборите на 16 септември 2007 година е избран за депутат от I Солунски избирателен район.[2] Избран е за секретар на парламента.[3] На местните избори на 14 ноември 2010 година е избран за заместник областен управител в Солун. На 5 януари 2013 година замества Панайотис Псомиадис като областен управител в Солун.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Έκθεση με θέμα: "Ψηφίδες πολιτικής ιστορίας" Διάρκεια: 11-14 Ιουνίου 2007 // Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, 11 юни 2007. Архивиран от оригинала на 2014-11-29. Посетен на 21 ноември 2014.
  2. Τζιτζικώστας Γεώργιου Απόστολος-Ιωάννης // Βουλή των Ελλήνων. Посетен на 21 ноември 2014.
  3. Εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων της νέας Βουλής // Βουλή των Ελλήνων. Посетен на 21 ноември 2014.