Каламария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каламария
Καλαμαριά
Corner of Al. Akritidi str. and Amisou str. - panoramio.jpg
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
ОбластЦентрална Македония
ДемКаламария
Географска областСолунско поле
Надм. височина35 m
Население87 312 души (2001)
Пощенски код551 00
Телефонен код30 2310
Официален сайтwww.kalamaria.gr
Каламария в Общомедия

Каламария (на гръцки: Καλαμαριά, Каламаря̀) е предградие на град Солун, Гърция, намиращо се на 5 km югоизточно от центъра на града. Населението му е 87 312, според преброяването от 2001 година. Каламария е самостоятелен дем в област Централна Македония. Градът е център и на Неакринийската и Каламарийска епархия на Гръцката православна църква.

География[редактиране | редактиране на кода]

Каламария е разположен на нос Малък Карабурун на Солунския залив, който обгражда града с 6,5 km красива плажна ивица.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Българска булка“, илюстрация на Мери Аделейд Уокър, „През Македония до албанските езера“, 1864 г.

Районът около града е населяван от хора още в праисторически времена. В близост са открити древно селище и множество находки.

Името Каламария се използва за първи път през 1083 година, за означаване на областта югоизточно от Солун. По време на византийския и османския период местността е слабо населявана.

На 9 април 1797 година „Българинът Васил Столи от (с.) Света Параскева, Келимерия, като прие исляма, бе наречен Хюсеин“.[1]

Към XIX век районът е обитаван от българи, като същевременно е имало и българска църква на име „Св. Кирил и Методий“.[2]

Съвременният град е основан през 20-те години на XX век, за да приюти гръцките бежанци от Грузия и Мала Азия, които бягали или бивали насила изселвани от родните си места по време на гръцко-турската война от 1922 година. Приблизително около 100 000 души са настанени в покрайнините на Солун.

От създаването си градът не престава да отбелязва значителен растеж в населението си, като в периода от 1981 до 2001 той нараства с 36 000 души или 69% спрямо това от 1981 година. До 1943 година Каламария е част от дем Солун, след което се преобразува в самостоятелна административна единица с площ от 7200 акра.

Природата на Каламария и отличното градоустройство привличат непрекъснато нови заселници. Стандартът на живот в града е висок в сравнение с останалите гръцки градове. Туристическата дейност в средището е добре развита.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македония : Сборник от документи и материали. София, Българска академия на науките. Институт за история. Институт за български език, Издателство на Българската академия на науките, 1978. с. 134.
  2. КАК БЕ СЪЗДАДЕНА БЪЛГАРСКАТА ГИМНАЗИЯ В СОЛУН И ДЕЙЦИТЕ СЛЕД 1869 ГОДИНА, посетен на 25.03.2007 г.