Каламария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Каламария
Καλαμαριά
Aerial view of Kalamaria, Greece.jpg
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Централна Македония
Дем Каламария
Географска област Солунско поле
Надм. височина 35 m
Население 87 312 души (2001)
Пощенски код 551 00
Телефонен код 30 2310
Официален сайт www.kalamaria.gr
Каламария в Общомедия

Каламария (на гръцки: Καλαμαριά, Каламаря̀) е предградие на град Солун, Гърция, намиращо се на 5 km югоизточно от центъра на града. Населението му е 87 312, според преброяването от 2001 година. Каламария е самостоятелен дем в област Централна Македония. Градът е център и на Неакринийската и Каламарийска епархия на Гръцката православна църква.

География[редактиране | редактиране на кода]

Каламария е разположен на нос Малък Карабурун на Солунския залив, който обгражда града с 6,5 km красива плажна ивица.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Българска булка“, илюстрация на Мери Аделейд Уокър, „През Македония до албанските езера“, 1864 г.

Районът около града е населяван от хора още в праисторически времена. В близост са открити древно селище и множество находки.

Името Каламария се използва за първи път през 1083 година, за означаване на областта югоизточно от Солун. По време на византийския и османския период местността е слабо населявана.

На 9 април 1797 година „Българинът Васил Столи от (с.) Света Параскева, Келимерия, като прие исляма, бе наречен Хюсеин.[1]

Към XIX век районът е обитаван от българи, като същевременно е имало и българска църква на име „Св. Кирил и Методий“.[2]

Съвременният град е основан през 20-те години на XX век, за да приюти гръцките бежанци от Грузия и Мала Азия, които бягали или бивали насила изселвани от родните си места по време на гръцко-турската война от 1922 година. Приблизително около 100 000 души са настанени в покрайнините на Солун.

От създаването си градът не престава да отбелязва значителен растеж в населението си, като в периода от 1981 до 2001 той нараства с 36 000 души или 69% спрямо това от 1981 година. До 1943 година Каламария е част от дем Солун, след което се преобразува в самостоятелна административна единица с площ от 7200 акра.

Природата на Каламария и отличното градоустройство привличат непрекъснато нови заселници. Стандартът на живот в града е висок в сравнение с останалите гръцки градове. Туристическата дейност в средището е добре развита.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Колектив, Македония. Сборник от документи и материали, БАН, 1978 г., стр.134.
  2. КАК БЕ СЪЗДАДЕНА БЪЛГАРСКАТА ГИМНАЗИЯ В СОЛУН И ДЕЙЦИТЕ СЛЕД 1869 ГОДИНА, посетен на 25.03.2007 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония