Липтовски Микулаш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Словакия. За окръга вижте Липтовски Микулаш (окръг).

Липтовски Микулаш
Liptovský Mikuláš
— град —
    
Герб
Главната улица
Главната улица
Словакия
49.0811° с. ш. 19.6181° и. д.
Липтовски Микулаш
Жилински край
49.0811° с. ш. 19.6181° и. д.
Липтовски Микулаш
Страна Флаг на Словакия Словакия
Край Жилински край
Окръг Липтовски Микулаш
Площ 70,109 km²
Надм. височина 577 m
Население (2006) 32 786 души
468 души/km²
Основаване 1286 г.
МПС код mikulas.sk
Липтовски Микулаш в Общомедия

Липтовски Микулаш (на словашки: Liptovský Mikuláš; на немски: Liptau-Sankt-Nikolaus; на унгарски: Liptószentmiklós) е град в Северна Словакия, разположен по течението на река Вах. Средището е част от Липтовския регион, намиращ се в Липтовската котловина, недалеч от планините Ниске Татре и Татри. Липтовски Микулаш е известен като град на сдруженията и културата. В Микулаш е базиран местният отбор по хокей — MHk 32 - който играе в словашката Екстралига.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото известно споменаване на град Липтовски Микулаш е през 1286 година, в кралския документ на владетеля Ладислав IV. След това той отново е посочен при изграждането на църквата на Свети Микулаш (Свети Николай). Това е най-старата постройка в града и след нейното завършване, започва възникването на града.

Микулаш е един от основните занаятчийски центрове през Възраждането в Липтовкия регион. Търговците в града основават многобройни сдружения, като най-старата организация е тази на обущарите, която е спомената за първи път в 1508 г. Други известни съюзи са тези на ковачите, кожухарите, шивачите, шапкарите и месарите.

През 1677 г. Липтовски Микулаш става административен център на Липтовската провинция. Словашкият Робин Худ - Юрай Яношик - е осъден и екзекутиран тук в 1713 г. През XIX век градът става един от центровете на словашкото национално движение.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Градът е един от известните туристически центрове на Словакия, изпълнен с културен живот и много добри условия за всички туристи, които желаят да посетят планинската верига Татри. Около Микулаш е разположен язовира Липтовска Мара, както и новооткритият аквапарк, наречен Татраландия. В местността около средището се намира и известната ледена пещера - Дамяновска, както и архитектурно-етнографският комплекс Виколинец.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В близост до града е разположен основната словашка автомагистрала D1, която свързва Братислава с Кошице. Микулаш има собствен градски транспорт, състоящ се от 13 линии.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]