Направо към съдържанието

Олимпиада Македонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Олимпиада.

Олимпиада
Ολυμπιάς
царица на Македония
Римски златен медальон с лика на Олимпиада
Римски златен медальон с лика на Олимпиада

Родена
около 375 г. пр.н.е.
Починала
316 г. пр.н.е. (59 г.)
Семейство
РодЦаре на Епир
БащаНеоптолем I
Братя/сестриАлександър I
Троада (Епир)
СъпругФилип II (358 пр.н.е.)
ДецаАлександър Македонски
Клеопатра Македонска
Олимпиада в Общомедия

Олимпиада Македонска (на старогръцки: Ολυμπιάς, -άδας) е древногръцка епирска принцеса, дъщеря на цар Неоптолем, четвърта съпруга на македонския владетел Филип II и майка на Александър Македонски.

При раждането си е наречена Поликсена, при сватбата си – Миртила[1], а в чест на победата си в Олимпийските игри от 356 г. пр. Хр., Филип я нарича Олимпиада.

Филип и Олимпиада се срещат и влюбват при посвещението си в мистериите на Кабирите на остров Самотраки. Сватбата се състои в 359 г., а през 356 г. пр. Хр. се ражда синът им Александър. През 355 г. пр. Хр. се ражда дъщеря им Клеопатра († 308 г. пр. Хр.).[2]

Като почитателка на бог Дионис Олимпиада го чества по варварски, като предвожда женските буйстващи шествия, носи кошници със змии и плаши мъжете[3]. Плутарх разказва легенда, че Александър е бил заченат от бог (Зевс или Дионис), преобразен в змия. Филип видял жена си да спи със змия през ключалката и ослепял с това око. След раждането на Александър, Филип получава предсказание от Пития, че детето ще стане велик владетел, и че трябва да почита бог Амон. Александър с усърдие разпространява легендите за божествения си произход.

Още от началото на брака Олимпиада няма добри отношения с Филип. Засяга се от неговото неуважение и го ревнува от многобройните му съпруги. Носят се слухове, че тя има нещо общо с убийството на великия си съпруг по време на сватбата на дъщеря им. Виновна е за немалко убийства в македонския двор. Мотив за всички тях е осигуряването на властта за сина ѝ Александър.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brown, Virginia translation of Giovanni Boccaccio’s Famous Women, page 125; Harvard University Press, 2001; ISBN 0-674-01130-9
  2. Сатир, Fragmenta Historicorum Graecorum (FHG), III 161, Fragment 5 = Атеней 13, 557d; Диодор 18, 23, 1
  3. Плутарх, Биографии, Животът на Александър, I, 1 – 3.