Олимпиада Македонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Олимпия.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Олимпиада.

Олимпида
царица на Македония
Олимпида 
римски златен медалион с лика на Олимпиада
Родена: 375 г. пр.н.е.
Починала: 316 г. пр.н.е. (59 г.)

Олимпиада (на старогръцки: Ολυμπιάς,- άδας) е древногръцка епирска принцеса, дъщеря на цар Неоптолем, четвърта съпруга на македонския владетел Филип II и майка на Александър Велики. При раждането си е наречена Поликсена, при сватбата си - Миртила[1], а в чест на победата си в Олимпийските игри от 356 г. пр. Хр., Филип я нарича Олимпиада.

Филип и Олимпия се срещат и влюбват при посвещението си в мистериите на Кабирите на остров Самотраки. Сватбата се състои в 359 г., а през 356 г. пр. Хр. се ражда синът им Александър. През 355 г. пр. Хр. се ражда дъщеря им Клеопатра († 308 г. пр. Хр.).[2]

Като почитателка на бог Дионис Олимпида го чества по варварски, като предвожда женските буйстващи шествия, носи кошници със змии и плаши мъжете[3]. Плутарх разказва легенда, че Александър е бил заченат от бог (Зевс или Дионис), преобразен в змия. Филип видял жена си да спи със змия през ключалката и ослепял с това око. След раждането на Александър, Филип получава предсказание от Пития, че детето ще стане велик владетел, и че трябва да почита бог Амон. Александър с усърдие разпространява легендите за божествения си произход.

Олимпия няма добри отношения с Филип още от началото на техния брак. Засягана е от неговото неуважение и многобройните му бракове. Носят се слухове, че тя има нещо общо с убийството на великия си съпруг по време на сватбата на дъщеря им. Виновна е за немалко убийства в македонския двор. Мотив за всички тях е осигуряването на властта за сина ѝ Александър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brown, Virginia translation of Giovanni Boccaccio’s Famous Women, page 125; Harvard University Press, 2001; ISBN 0-674-01130-9
  2. Сатир, Fragmenta Historicorum Graecorum (FHG), III 161, Fragment 5 = Атеней 13, 557d; Диодор 18, 23, 1
  3. Плутарх, Биографии, Животът на Александър, I, 1-3.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Olympias from Charles Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (1867)
  • Olympias from Livius on ancient history by Jona Lendering
     Портал „Македония“         Портал „Македония