Аминта III Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Аминта.

Аминта III

Аминта III (на старогръцки: Ἀμύντας Γ΄, на латински: Amyntas III; * пр. 393 г. пр. Хр.; † 370 г. пр. Хр.) е цар на Македония през 393 г. пр. Хр., и от 392 г. пр. Хр.|392]] до 370 г. пр. Хр. Той е баща на Филип II и дядо по бащина линия на Александър Велики.

Аминта III произлиза от династията Аргеади и е син на Архидей и правнук на цар Александър I. Около 393 г. пр. Хр. той се жени за Евридика. По времето на неговото управление Македония е нападана два пъти от илирийците. Две години през 393-392 г. пр. Хр. Аргей II управлява Македония. Аминта се обръща за помощ към Котис I, тракийският цар на Одриското царство, който е омъжил дъщеря си за атинския генерал Ификрат, който преди това бил осиновен от Аминта. С помощта на тесалийците Аминта III завладява отново част от страната си и прогонва Аргей II от трона. През 385 г. пр. Хр. илирийците нападат отново Македония, за да поставят молосиеца Алкет I на трона.

Аминта III сключва договор със Спарта, която му изпраща войски. Един след друг за него се бият против Халкидския съюз, начело с град Олинт, спартанските военачалници: Phoibidas, Eudamidas, Teleutias, Agesipolis и Polybiades. Аминта III сключва договор с Ясон от Фере и поддържа приятелски отношения с Атина.

В двора на Аминта служил като лекар Никомах, бащата на знаменития философ Аристотел.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Аминта III има седем деца. Със съпругата си Евридика има три сина Александър II, Пердика III и Филип II Македонски и една дъщеря Евриноя. С Гигая, неговата допълнителна жена той има също три сина Архелай, Архидай и Менелай. Неговата съпруга Евридика искала да убие Аминта, за да постави на трона зет си и любовника си Птолемей I Алорит. Но Евриноя издава плана на баща си и така не се стига до убийството. Аминта умира след 22 години управление и на трона като цар оставя своя най-голям син, Александър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Duane A. March, "The Kings of Makedon: 399-369 BC," Historia (Franz Steiner Verlag) vol. 44, No. 3 (1995), 257-282
  • Aeschines, On the Embassy 2.32 History of Greece [1], George Grote

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония