Котис I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Котис.

Котис I
тракийски цар (383-359 пр.н.е.)
Починал: 4 век пр.н.е. 359 пр.н.е.

Котис I (на старогръцки: Κότυς, Cotys I, Kotys I; теофорно име от Котито или Котис, тракийска богиня) е тракийски владетел, управлявал от 383 г. пр. Хр. до 359 г. пр. Хр. По сведения на Демостен, при възцаряването си, Котис получава златен венец и атинско гражданство. С него се свързва разцветът на Одриското царство.

Син е вероятно на цар Севт (I или II), и (възможно) на Пентея, роден е по времето на управлението на цар Севт I. Идва на власт след като убил Хебризелм.

В началото на управлението си провежда проатинска политика. След като стабилизира властта си и предприема мерки за сближаване с владетелите на трибалите, мизите и гетите, той започва да води активна външна политика, в която използва гръцка наемна войска и командири.

През 376-375 г. пр. Хр. използва нападението на трибалите над гр. Абдера и го поставя под свой контрол; нарушава съюза си с Атина и нахлува в Тракийския Херсонес, с което цели да превърне държавата си в морска сила и пръв балкански фактор; през 362 г. пр. Хр. покорява полуострова с изключение на градовете Елай, Сестос и Критота. Потушава въстанието (361 г. пр. Хр.) на Милтокит в Хиерон орос (дн. Текир даг), подпомаган от атиняните.

През 359 г. пр. Хр. тракийската заплаха надвисва над последните атински устои в Тракийския Херсонес. Това обстоятелство и контактите, които Котис I установява с македонския цар Филип II, довеждат до убийството му, организирано с намесата на Атина. Политиката на Котис I (действията в Тракийския Херсонес) разстройва дълбоко Втория Атински морски съюз и става главният фактор, който подготвя и улеснява победата на Филип II над Атина. След неговата смърт Одриското царство се разделя на три части между синовете му Керсеблепт, Амадок и Берисад, и не след дълго е завладяно от Филип II.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Името на Котис I носи морският нос „Котис“ на остров Ливингстън, Южни Шетлъндски острови, Антарктика.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Справочник на българските географски имена в Антарктика (Bulgarian Antarctic Gazetteer)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Хебризелм Цар на одрисите
(383 пр.н.е. – 359 пр.н.е.)
Керсеблепт