Птолемей Керавън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Птолемей Керавън Филаделф (Ptolemaios Keraunos; старогръцки: Πτολεμαίος Κεραυνός ("Мълния"); * 320 пр.н.е. ; † 279 пр.н.е.) e цар на Македония и Тракия от 281 до 279 пр.н.е. Той е най-възрастният син на египетския цар Птолемей I и на Евридика I, дъщеря на Антипатър.

В началото той е наследник на трона. През 285 пр.н.е. полубрат му Птолемей II получава престола, като прережда големите синове на Птолемей I от първия му брак с Евридика I и през 282 пр.н.е. поема властта. Тогава Птолемей Керавън напуска Египет с майка си Евридика и намира убежище при Лизимах и Селевк I. През 281 пр.н.е. Лизимах пада убит в битка и Птолемей Керавън става на неговото место цар на Македония и Тракия. Той се жени за вдовицата на Лизимах и негова полусестра Арсиноя II (Arsinoë II), най-възрастната дъщеря на мащехата му Береника I.

Птолемей Керавън се бие по време на нашествието на келтите с навлезлите келти в Македония, Илирия и Гърция. Предлага на командира Болгий откуп, за да се оттегли, но Болгий, подкрепян от траките, отказва. В състоялата се битка след това той успява да плени младия македонски цар и го обезглавява през 279 пр.н.е.

На трона го последва брат му Мелеагър и е сменен след два месеца.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Günther Hölbl, A History of the Ptolemaic Empire. Routledge. 2001, ISBN 9780060194390.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония