Птолемей Керавън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Птолемей Керавън
Stater of Ptolemy Keraunos.jpg
Роден
318 г. пр.н.е.
Починал
279 г. пр.н.е. (39 г.)
Семейство
Род Птолемеи
Баща Птолемей I
Майка Евридика I
Братя/сестри Птолемая
Лизандра
Арсиноя II
Птолемей II
Мелеагър
Съпруга Арсиноя II
Птолемей Керавън в Общомедия

Птолемей Керавън или Филаделф (на старогръцки: Πτολεμαίος Κεραυνός, тоест Мълния) e цар на Македония и Тракия от 281 до 279 г. пр. Хр. Той е най-възрастният син на египетския цар Птолемей I и на Евридика I, дъщеря на Антипатър.

В началото той е наследник на трона. През 285 г. пр. Хр. полубрат му Птолемей II получава престола, като прережда големите синове на Птолемей I от първия му брак с Евридика I и през 282 г. пр. Хр. поема властта. Тогава Птолемей Керавън напуска Египет с майка си Евридика и намира убежище при Лизимах и Селевк I. През 281 г. пр. Хр. Лизимах пада убит в битка и Птолемей Керавън става на неговото място цар на Македония и Тракия. Той се жени за вдовицата на Лизимах и негова полусестра Арсиноя II (Arsinoë II), най-възрастната дъщеря на мащехата му Береника I.

Птолемей Керавън се бие по време на нашествието на келтите с навлезлите келти в Македония, Илирия и Гърция. Предлага на командира Болгий откуп, за да се оттегли, но Болгий, подкрепян от траките, отказва. В състоялата се битка след това той успява да плени младия македонски цар и го обезглавява през 279 г. пр. Хр.

На трона го последва брат му Мелеагър и е сменен след два месеца.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония