Болгий

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Болгий или Белгий (Bolgius, Belgius; Βόλγιος, Bólgios) е вожд на келтите през 3 век пр.н.е.

През 280 пр.н.е. той участва в похода на Брен и Акихорий по време на Галското или келтското нашествие на Балканите. Галите пристигат с 85 000 войници в три отряда от Панония в Тракия. Това е Голямата експедиция на галите в Македония и Гърция. Командири са Керетрий, който напада траките и трибалите, Брен с Акихорий напада Пеония, а третата войска с командир Болгий напада македоните и илирийците.

Болгий отказва предожения откуп от царя на македоните Птолемей Керавън, за да се оттегли. В състоялата се битка след това той успява да плени младия македонски цар, обезглавява го през 279 пр.н.е. и преминава с грабежи през цяла Македония. Въпреки това контингентът на Болгий е отблъснат от македонския стратег Состен. Доволни от придобитата плячка келтите се отдръпват обратно. Состен е нападнат и победен от войската на Брен, която след това опустошава необезпокоявано страната.

За Болгий няма повече сведения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • The Celts. A history. Daithi O Hogain. Boydell Press. ISBN 0-85115-923-0
  • Pannonia and Upper Moesia. A History of the Middle Danube Provinces of the Roman Empire. A Mocsy, S Frere
  • Memnon, History of Heracleia
  • Guide for Greece, livius.org, 21 септември 2008
  • Benedikt Niese, Belgius. In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band III,1, Stuttgart 1897, Sp. 208.