Галско нашествие на Балканите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Галското нашествие


Галското или келтското нашествие на Балканите са походи на келтските племена през 4 и 3 век пр. н.е. по времето на Латенската култура в посока югоизток на Балканския полуостров.

Келтите населявали западната половина на Панонската низина. От 4 век пр.н.е. келтите нахлуват в териториите на Карпатите и Дунав, също така и в Италия. Народите бои и волки си помагат. Съществуват две направления на юг: едното следва Дунав, а другото се насочва източно от Адриатическо море. Според легендата 300 000 келти тръгват към Италия и Илирия. През 3 век пр.н.е. населението на цяла Панония е почти под влиянието на келтската култура.

През 335 пр.н.е. келтите изпращат представители да отдадат чест на Александър Македонски, когато македонците се намират във война на северната си граница с траките. След смъртта на Александър Македонски келтите започват да заплашват Македония и Гърция. През 319 пр.н.е. келтският генерал Молистомос навлиза дълбоко в територията на Илирия и подчинява дарданите, пеононийците и трибалите. През 298 пр.н.е. келтите правят опит да нахлуят в Тракия и Македония, но новият македонски цар Касандър ги побеждава близо до Стара планина. Друга келтска войска марширува с генерал Камбавъл против Тракия и успява да спечели доста територия.

От 281 пр.н.е. келтските племена се концентрират във военни набези против Гърция. През 280 пр.н.е. маршируват 85.000 войници в три групи от Панония в посока юг. Това е Голямата експедиция към Македония и Гърция.

Командири са Керетрий, който напада траките и трибалите, Брен с Акихорий напада Пеония, а третата войска с командир Болгий напада македоните и илирийците. След битките през 279 пр.н.е. при Термопилите и Делфи генерал Брен е победен и се самоубива.

Галите са победени след това при река Сперхей от чакащите ги там тесалийци и малийци. [1] [2] [3]

Тиле е древен град на мястото на днешното село Тулово. Основан е от келтите, които нахлули в Тракия през 278 г. пр.н.е., като станал столица на тяхното царство до 218 г., когато то било унищожено от траките. Последен негов цар бил Кавар. Открити са сребърни и бронзови монети с неговия лик.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Celts. A history. Daithi O Hogain. Boydell Press. ISBN 0-85115-923-0
  2. Pannonia and Upper Moesia. A History of the Middle Danube Provinces of the Roman Empire. A Mocsy, S Frere
  3. Memnon: History of Heracleia