Тулово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тулово
Общи данни
Население 1 366 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 14,215 km²
Надм. височина 332 m
Пощ. код 6170
Тел. код 04323
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 73420
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Мъглиж
Господин Господинов
(ЗП, ОЗ, БСД)
Кметство
   - кмет
Тулово
Милен Бакалов
(ГЕРБ)

Тулово е село в Южна България. То се намира в община Мъглиж, област Стара Загора и е третото по големина населено място в общината след Мъглиж и Ягода.

География[редактиране | редактиране на кода]

Тулово е разположено в Казанлъшката котловина. Средната температура на въздуха през месец януари е между -2 и 0, а през юли – около 24 °С. През лятото Тулово е известно с много горещия си ден, но и с прохладната си нощ. Средното количество на валежите през януари е около 125 мм, а през юли – 150 мм. В селото и в района му могат да се срещнат следните животни: заек, щъркел, кълвач, невестулка, белка, златка, яребица, лястовица, славей, катерица, лалугер и лисица. В района на селото се срещат и следните дървета: липа, плачеща върба, синя слива, джанка, вековен дъб, бук, бреза, габър, топола, бор и смърч. Почвите в Тулово са канелено-горски и алувиални.

Селото има развито овцевъдство и кравевъдство. Тулово е важна разпределителна гара на железопътните линии СофияКарлово-Бургас (подбалканска железопътна линия) и Русе-Горна ОряховицаСтара ЗагораПодкова(презбалканската железопътна линия). Гарата се обслужва от едно работещо билетно гише, с работно време от 07:30 до 18:25ч.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тулово е древна келтска столица. През IV-III в. пр.н.е. келтски племена се спускат от Централна Европа към Балканите и се установяват в завладените от тях земи. Двамата братя-царе Брем и Болг основават келтско царство в Тракия със столица Тиле. Днешно Тулово, което просъществува близо 60 години. Келтите достигат Месемврия (Несебър), Тесалия в Гърция и Западна Мала Азия. Намерени са множество келтски находки на военното и ювелирно изкуство от този период. В Тулово и до днес има представители на родовете Бечаолу и Перелу.

От проведените археологически разкопки в село Тулово се откриха много ценни експонати. Могилата, която се е намирала в парка до автогарата са открити следните експонати.

Много туловци вземат участие в двете Световни войни, както и в Мъглижкото въстание.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

В Тулово се изповядва православно християнство. На територията на селото има православна църква.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Край с. Тулово е оцеляла вековна дъбова гора – природната забележителност „Туловска кория“, която през 2002 г. е прекатегоризирана в защитена местност с наименование „Туловска кория“. През центъра на селото минава Туловска река. Тя протича в покрайнините на Туловския парк, известен с вековните си екземпляри от плачеща върба.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности свързани с Тулово[редактиране | редактиране на кода]

  • Васил Богданов Василев – Роден на 24 април 1921 г. в град Бургас, но е израснал в Тулово. Участва като доброволец във Втората световна война. От 1962 г. е окръжен началник на МВР на Старозагорския окръг. Изпълнява длъжността до края на 1970 г. Умира на 28 юни 1986 г. в Тулово, на 65-годишна възраст.
  • д-р Марин Христов Рачев – Завършил ветеринарна медицина в Софийския университет. След дипломирането си отива да живее в село Тулово.Той е родом от град Казанлък. Работи като ветеринарен лекар в селото и цялата община Мъглиж. Марин Рачев умира на 70 години в село Тулово.
  • Доктор Костадин Петров Поборников – Роден на 15 април 1918 г. в село Тулово. Участва като доброволец във Втората световна война в 23 шипченски пехотен полк. След войната завършва хуманна медицина в Софийския университет, Създател и началник на военна болница гр. Ст. Загора. Работи като такъв до пенсионирането си. Полковник доктор Костадин Петров Поборников умира на 12 август 1983 г., на 65-годишна възраст.
  • Румен Дунев – Български рали състезател и многократен шампион.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В Тулово има основно училище, читалище и детска градина. Старата сграда на училището е съборена и от 2002 г. туловските ученици учат в едно ново красиво и модерно училище.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

През годините туловци са имали свой футболен отбор, а именно Локомотив Тулово. Отборът е играел срещите си на стадион „Локомотив“, който се намира в покрайнините на селото. Стадионът разполага с една трибуна за зрители – Сектор А. През 2006 г. отборите на Локомотив Тулово и Ягода се обединяват под името Тунджа 2006 и днес отборът играе мачовете си на стадиона в Ягода. През 2015 г. е открит нов спортен комплекс, който носи старото име „Локомотив“. Сформиран е отново футболен отбор с традиционното си име Локомотив Тулово.