Македония (провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Македония.

Римска Македония
Provincia Macedoniae
Ἐπαρχία Μακεδονίας
—  Римска сенатска
и имперска провинция
  —
 
146 пр.н.е — VII сл.н.е  
 
 
 
 

Герб


Местоположение на Македония (провинция)

Континент Европа
Столица Солун,
Стоби
Официален език латински
 - Неофициални старогръцко койне
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсул
  Император
   - Легат
История Античност
 - Четвърта македонска война
150 – 148 пр.н.е.
Днес част от Флаг на Албания Албания,
Флаг на България България,
Флаг на Гърция Гърция,
Флаг на Република Македония Република Македония
редактиране

Македония (на латински: Macedonia, на гръцки: Ἐπαρχία Μακεδονίας) е римска провинция, заемаща централната и южна част на Балканския полуостров. На север,изток и юг провинцията граничи с другите римски провинции Илирик, Мизия и Ахея, като административният район се ползва от излаз на Адриатическо, Егейско и Йонийско море.

След битката при Пидна съюзените тракийски и македонски войски на Антигонидите, подкрепени и от гръците полиси са победени от Луций Македоник и елинистическа Македония губи независимостта си. Страната е разделена на 4 отделни самостоятелни области-стратегии, подчинени на Рим. В 149 година пр.н.е. в областите избухва въстание водено от Андриск, наричан Псевдо-Филип. Траките и гърците отново го подкрепят, но то претъртява неуспех и в 148 година пр.н.е. от 4-те области е образувана римската прокураторска провинция Македония.

През цялото си съществуване границите на провинцията не съвпадат с тези на съвременната географска област. Новообразуваната провинция включва само днешна югозападна Македония, източна Албания и тракийското Беломорие, Струмско и Пиринско са в тракийското Одриско царство, а Скопската област много по-късно е включена в основаната в 12 година провинция Мизия.

Важни селищни и пазарни центрове в провинцията са:

Град Верия,
Град Амфиполис,
Град Аполония Илирийска
Град Хераклея Линцестис,
Град Флавия Скупинорум,
Град Деборус,
Град Пела,
Град Лихнидос,
Град Дион,
Град Стипион,
Град Стоби,
Град Таурезиум,
Град Тесалоника.

От Римска Македония легионите на Марк Лукул, Гай Октавий и Марк Лициний Крас започват завладяването на Тракия и целия Балкански полуостров. През 146 година пр.н.е. на територията на Елада са образувани римските провинции Тесалия (по-късно включена в провинция Македония) и Епир27 година пр.н.е. присъединена към провинция Ахая). Смята се, че провинциите Мизия, Македония и Ахая до 45 година са образували римско административно-военно обединение от по-висш ранг и често им е назначаван един общ прокуратор. През 45 г. Македония става сенатска провинция с център Солун и границите ѝ са променени - освен Тесалия в нея влиза и Северен Епир с Адриатическото крайбрежие, а Беломорието източно от река Места е присъединено към провинция Тракия, образувана в същата година. Струмско и Пиринско си остават в провинция Тракия, а Скопско - в провинция Мизия. По-късно в 4 век територията ѝ е намалена и е разделена на римските провинции Горна и Долна Македония.


След образуването си административната единица променя многократно статута и границите си. В Средновековието съществува византийска тема Македония в района на Адрианопол, а нейната стара територия е включена в тема България и диоцеза на Охридската българска архиепископия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „История на България“, Том 1, Издателство на БАН, София, 1979, стр. 280, 286, 290, 396.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Macedonia (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.