Ахея (римска провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за римската провинция. За областната единица вижте Ахая.

Ахея
Provincia Achaea
Ἐπαρχία Ἀχαΐας
—  Римска сенатска и имперска провинция  —
 
146 пр.н.е — VII век  
Герб

Местоположение на Ахея (римска провинция)

Континент Европа
Столица Коринт
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсули
История Античност
 - Четвърта македонска война
150 пр.н.е. – 148 пр.н.е.
 - Инвазия на славяните
409 г.
Днес част от Флаг на Гърция Гърция
редактиране

Ахея (на латински: Achaea, на гръцки: Αχαΐα) е една от провинциите на Римската империя, като според Синекдема територията ѝ обхваща Коринтския провлак, полуостров Пелопонес и част от Тесалия в днешна Гърция.

Приморската област в Северен Пелопонес играе значима роля в политическия живот на Древна Гърция в периода на елинизма. Територията е завзета за Сената на Рим от Луций Мумий Ахаик след края на Четвъртата македонска война между. Осем века по-късно Ахея е постепенно загубена от Източната римска империя поради настанилите се там славянски племена.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Achaea (Roman province)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.