Антипатър I Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Антипатър.

Антипатър I (Antipatros I.; на гръцки: Ἀντίπατρος; лат.: Antipater; † 287 пр.н.е.) е цар на Древна Македония от 297 до 294 пр.н.е. от династията Антипатриди.

Той е син на македонски цар Касандър и Тесалоника, дъщеря на цар Филип II и Никесиполис от Фере, Тесалия и полусестра на Александър Велики. По бащина линия е внук на македонски пълководец Антипатър. Брат е на Филип IV и Александър V.

Антипатър се възкачва на трона през 296 пр.н.е. след смъртта на брат му Филип IV и управлява Македония заедно с брат си Александър V. Майка му е регентка и понеже има предпочитания към по-малкия Александър е убита по нареждане на Антипатър.

След като брат му Александър V се съюзява първо с Деметрий I Полиоркет, а след това с Пир Антипатър бяга със съпругата си Евридика в Тракия при тъста си Лизимах и иска от него да го върне на трона. През 287 пр.н.е. Деметрий I Полиоркет е изгонен от Македония, но тогава Лизимах сам желае трона и нарежда убийството на Антипатър. Евридика е затворена.

В Македония следват няколко години чуждестранни царе: първо Пир (287–285 пр.н.е.), след това Лизимах (285–281 пр.н.е.), който е сменен от Птолемей Керавън (281–279 пр.н.е.). След него управлява малко Мелеагър, след него Антипатер II, който след 40 дена е убит от Состен.

Антипатър I е наричан често с числото „II“, за да се различава от дядо му Антипатър, който обаче не е бил цар.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония