Лизимах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лизимах.

Лизимах
цар на Тракия и Македония
Лизимах 
Роден: 361 г. пр.н.е.
Починал: 281 г. пр.н.е. (80 г.)

Лизимах (на старогръцки: Λυσίμαχος, Lysimachos) е генерал и пълководец на Александър Македонски. По-късно е един от неговите диадохи (приемници) и става цар на Тракия (от 306 пр.н.е.), Мала Азия (от 301 пр.н.е.) и Македония (от 288 пр.н.е., заедно с Пир).

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Лизимах е син на Агатокъл от Пела и Арсиноя и произхожда от знатно македонско семейство. По рождение е тесалиец. Баща му получава още от Филип II македонско гражданство.[1] Ариан го споменава като един от телохранителите (somatophylakes) на Александър Велики (Arr., 6.28). Курций съобщава, че веднъж при лов на лъвове в Сирия, той сам убива звяр с изключителна големина, който успява да му нарани лявата плешка до кокал (Curt., 8.1).

През 321 пр.н.е. или есента 319 пр.н.е. той се жени за Никея, дъщеря на македонския регент Антипатър и сестра на македонския цар Касандър. С нея има три деца:

През 302 пр.н.е. след смъртта на Никея, Лизимах се жени втори път за Амастрида, племенница на Дарий III. С нея има син Александър, който е убит през 275 пр.н.е.

Трети път се жени за Арсиноя II Филаделфия, дъщеря на Птолемей I Сотер и Береника I и има с нея три сина: Птолемей († сл. 281 пр.н.е.; вероятно е сърегент на Птолемей II), Лизимах († 281 пр.н.е. убит) и Филип († 281 пр.н.е. убит).

С една одриска метреса той има още един син с името Александър († вер. 277 пр.н.е., регент на Македония).

Лизимах имал общо петнадесет деца.[2]

Основни етапи от биографията му[редактиране | редактиране на кода]

  Царство на Лизимах Другите диадохи   Царство на Касандър   Царство на Селевк I Никатор   Царство на Птолемей I Сотер   Епир Други   Картаген   Рим   Гръцки колонии

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Delev, Peter, Lysimachus and the Lion. – Thracia, 11, 1995. Studia in honorem Alexandri Fol

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний, 1.9.5,; Юстин 15.3.1.
  2. Юстин. 17, 2, 1.
     Портал „Македония“         Портал „Македония