Пердика II Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пердика.

Пердика II (на старогръцки: Περδίκκας, на латински: Perdikkas) е през 450/454–413 пр.н.е. цар на Древна Македония от династията Аргеади.

Той е най-малкият син на Александър I и брат на Алкет II, на Филип и Стратоника. След като неговият син Архелай убил неговия брат Алкет и неговия син Александър, Пердика изгонва своя брат Филип и се възкачва на трона на царството Македония.

Битка при Потидая[редактиране | edit source]

В началото на неговото управление Пердика II е съюзник на Атина. След отпадането на Потидая (Potidaia) от Атинския морски съюз по времето на Пелопонеската война Атина се съюзява с противниците на Пердика, неговия брат Филип и с Дердас. Затова той подпомага на Потидая и на другите халкидийски градове. През 432 пр.н.е. Атина изпраща генерал Архестратос в Македония. Той тръгва заедно с Филип и братята на Дердас против Пердика в битката при Потидая. Те завладяват Терме и когато обсаждат Пидна, Пердика слкючва с тях съюз. Когато Архестратос тръгва да завладява Потидая, македоните отпадат и помагат на Аристей и Потидая.

Война с траките[редактиране | edit source]

През следващата година Ситалк, царят на траките, помага в преговорите между Атина и Македония и се стига до нов съюз. Пердика получава обратно град Терме и изпраща затова оръжейна помощ на Формион против Халкидиките. Но тайно Пердика помага на Пелопонесианците и изпраща 1000 македони в Аргос в бой против Акарнания.

През 429 пр.н.е. Ситалк събира войска от 150.000 души и тръгва против Македония, за да постави на трона Аминта, синът на Филип, братът на Пердика. Македоните се оттеглят в окрепените градове. Така траките завладяват Eidomene, Гортиния и Аталанте и опустошават други части на страната. Понеже обещаната помощ от Атина не идва, Ситалк започва преговори с Пердика и се обръща против Халкидики. Пердика обещава на Севт I, племеникът на Ситалк, своята сестра Стратоника за жена, ако Ситалк прекрати експедицията си. Понеже хранителните припаси намаляли и зимата започвала, той се съгласява и Seuthes се жени по-късно за Стратоника.

Брасид в Македония[редактиране | edit source]

През 424 пр.н.е. спартанците изпрашат Брасид с войска като помощ на македоните. Първото, което искал Пердика е да се освободи от Arabaios, царят на македонските Линкестийци (Lynkestis). Още преди да се стигне до битка, Брасид започва преговори с Arabaios и те се съюзяват. Пердика се чувствал излъган.

Пердика умира през 413 пр.н.е. Той е последван на трона в Македония от родния му син Архелай I.

Източници[редактиране | edit source]

  • Тукидид, Geschichte des Peloponnesischen Krieges, 1, 56 - 62; 2, 29; 2, 80, 2, 95 - 101; 4, 78 - 83; 4, 103; 4, 107; 4, 124 - 132; 5, 6; 5, 80 - 83; 6, 7; 7, 9
  • Диодор Сикул, 12, 34; 12, 50 - 51


Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.